Sad bi da sprečavaju zloupotrebe

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, inistiranjem da se dječiji dodatak za djecu od 6 do 18 godina života prima preko pošte, želi da spriječi eventualne zloupotrebe materijalnih davanja, uključujući i onu koja se dešava da građani koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, a u stvari rade i dugotrajno borave u inostranstvu gdje često već ostvaruju pravo na dječji dodatak. To isto Ministarstvo je omogućilo roditeljima u septembru prošle godine, kada je počela prijava za dječije dodatake za djecu do šest godina starosti, da biraju hoće li da dobijati preko banke ili pošte.

“Eventualna isplata preko banaka, kako kažu, otvorila bi mogućnost da pravo na dodatak ostvare i državljani Crne Gore koji ne žive na teritoriji države, gdje u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti centri za socijalni rad nemaju nadležnost u postupcima ostvarivanja prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite”, objasnili su Danu iz Ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da je dodatak za djecu samo jedno od 19 vrsta materijalnih davanja, po Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, pa to pravo ne može biti izuzetak od drugih materijalnih davanja.

Dan je pitao Ministarstvo rada i socijalnog staranja zašto i sada roditeljima nije data mogućnost izbora u smislu kome odgovara preko pošte, a kome putem bankarskog računa da se isplaćuje dodatak, na šta nije konkretno odgovoreno. Iz odgovora se zaključuje da će roditelji djece do 6 godina starosti, a prijavili su se da dobijaju primanje preko banke, nastaviti i dalje tako da ostvaruju to pravo.

“Ukoliko iz iste porodice drugo dijete/djeca ostvare pravo na dodatak do 18 godina, za svu djecu iz te porodice isplata će biti izvršena u gotovini, na adresu stanovanja, preko Pošte Crne Gore. Ova prava mogu da ostvaruju samo građani koji žive na teritoriji Crne Gore”, navode u resoru rada i socijalnog staranja.

Dodaju da, ilustracije radi, prosječno svakog mjeseca Pošta centrima za socijalni rad vrati oko 300 do 400 neisplaćenih uplatnica.

Kako navodi Ministarstvo, to znači da je poslije dva pokušaja isplate na adresu stanovanja od strane Pošte i poslije mjesec koliko je dato da građani taj novac mogu da podignu sa Pošte, sredstva nijesu uručena korisniku materijalnih davanja.

“Ova sredstva se po osnovu neisplaćenih uplatnica od strane Pošte, vraćaju centru, odnosno u budžet. Vraćene uplatnice su “nalog” socijalnim radnicima da na terenu (kućna posjeta) utvrde činjenično stanje, a kada se najčešće ispostavi da je porodica odselila, a što je osnov za preispitivanje odnosno prekid prava na materijalna davanja”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Građane obavještavaju i da se mjesečno procesuira (bez predmetnog dodatka za djecu) čak oko 80.000 isplata materijalnih davanja i da je nemoguće da ionako preopterećeni socijalni radnici, mjesečno kontrolišu promjene adrese svih korisnika.

“Stoga je sistem vraćanih uplatnica od strane Pošte jedini efikasan mehanizam kontrole, odnosno sprečavanja zloupotreba kada je ova problematika u pitanju”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Zakonom o registrima prebivališta i boravišta iz 2015. godine nije propisana obaveza državljana Crne Gore da odjave prebivalište prilikom odlaska na rad u inostranstvo u odnosu na prethodno zakonsko rješenje, koje je bilo na snazi u periodu donošenja Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti 2013. godine, a kojim je bila utvrđena obaveza odjave prebivališta.

“Iz navedenih razloga nema više mogućnosti kontrolisanja mjesta stanovanja i utvrđivanja da li se korisnik prava iz socijalne i dječje zaštite nalazi, odnosno živi na teritoriji van Crne Gore. Eventualna isplata preko banaka otvorila bi mogućnost da pravo na dječji dodatak ostvare i državljani Crne Gore koji ne žive na teritoriji države, gdje u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, centri za socijalni rad nemaju nadležnost u postupcima ostvarivanja prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite”, zaključuju u odgovorima.

Udruženje Roditelji tražilo je ove sedmice Ministarstvu da promijeni najavljene procedure isplate dječijeg dodatka. Traženo je da se roditeljima omogući da dječiji dodatak primaju, osim preko pošte i preko neke od poslovnih banaka.

iz Udurženja su Ministarstvo pitali kako je moguće da to pravilo nije važilo za roditelje djece do 6 godina za koje je isplata počela u novembru 2021.

“Predloženi sistem, dovešće između ostalog i do toga da će roditelji koji imaju djecu mlađu od 6 godina primati dječiji dodatak preko banke, a za stariju djecu preko Pošte; ukazano je Ministarstvu na ovu apsurdnu situaciju.

Iz Udruženja su pitali zašto građani odnosno roditelji treba se bave posljedicama neusklađenosti zakona i nesaradnjom među istitucijama koje su zadužene za sprovođenje Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti i Zakona o registrima prebivališta i boravišta. To znači, kako smo naveli, da je na roditelje prenijeta odgovornost za kontrolu potencijalnih zloupotreba koje su navedene u obrazloženju Ministarstva.

“Osim toga, ponavlja se crnogorska praksa da se, zbog manjeg dijela korisnika koji su spremni na zlupotrebe, ukida određeno pravo svima ili im se komplikuje procedura ostvarivanja prava. Da li je moguće da Vam je u redu da poštari donose dječiji dodatak porodicama čiji odrasli članovi uglavnom rade u toku dana, a znate da se ti nalozi dostavljaju upravo u toku radnog vremena. Upravo zbog toga će se dešavati da veći dio njih neće moći da preuzme dječiji dodatak od poštara već će morati da idu u jednu poslovnicu koju Pošta Crna Gora odredi u svakoj opštini (kako to sada funkcioniše) gdje će se neminovno stvarati velike gužve i osim toga roditeljima će se nametati dodatni troškovi prevoza”, navodi Udurženje u pismu ministru rada.

Podsjeća i da živimo u vrijeme koronavirusa koji dodatno komplikuje boravak u zatvorenim prostorijama i nameće pravila o broju osoba koje mogu u njima biti u isto vrijeme.

Ministarstvu je ukazano da je neshvatljivo da se do sada nije mogao naći način online prijave za dječiji dodatak, jer su djeca već u sistemima MUP-a, koji je povezan sa centrima za socijalni rad. 

“Obrazloženo je da je za tu opciju neophodan digitalni sertifikat i čitač, koji su inače najavljeni da će početi da se primjenjuju uskoro, pa nije jasno zašto opcija već nije na raspolaganju. Online prijava za dječiji dodatak je inače nešto što su roditelji sugerisali da se mora uvesti i u anketama koje smo radili u toku ove godine”, navodi udruženje Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply