Naknade za bebe biće isplaćene, a odluka zakonski utemeljena

Najavljene naknade za novorođenčad biće isplaćene, najavila je danas Vlada Crne Gore, čiji je premijer kazao da će učiniti sve da do kraja i zakonom izdefinišu tu odluku. Iz Vlade nijesu precizirali kada se može očekivati isplata naknada, ali su poručili da će učiniti sve da to bude brzo.

Premijer Dritan Abazović poručio je roditeljima da mogu biti spokojni, jer će Vlada izvršavati svoje obaveze i naći sistemsko rješenje za djecu.

„Novorođenčad će imati u skladu sa pravilnikom i zakonom određena sredstva kao vid pomoći porodicama i podsticaju prirodnog priraštaja u Crnoj Gori. Nema nikakvih dilema, biće realizovane obaveze i naći ćemo novca za našu djecu, ali naravno u skladu sa pravilima, a ne populistički i kampanjski“, istakao je Abazović.

Isplata jednokratnih novčanih naknada za novorođenu djecu u ovoj godini bila je definisana Informacijom koju je usvojila prethodna Vlada, a novac za te namjere bio je planiran iz tekuće budžetske rezerve, odnosno samo za ovu godinu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da neće biti lako da se najavljena odluka realizuje, ali će tome pristupiti odgovorno i ozbiljno.

„ Neće biti lako da je sprovedemo, ali ćemo to učiniti, tako što ćemo je utemeljiti zakonski i brzo krenuti u njenu realizaciju. Namjera nam je da to uradimo kao ozbiljni i odgovorni ljudi, svjesni socijalnih okolnosti i ambijenta u kojem radimo, ali i činjenice da se bavimo ružnim nasljeđem spinova i spekulacija, koje je neko i to pogotovo u periodu od februara do aprila, kada je znao da će da ode, ostavio nama u amanet“, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da je prethodna administracija još 8. aprila donijela zaključke kojima je tadašnja Vlada usvojila Informaciju o potrebi uviđenje jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad. Tada je zaduženo Ministarstvo ekonomskog razvoja da u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja pripremi uputstvo za realizaciju mjere. Vlada je dala saglasnost da se novac za naknade obezbijedi iz budžetske rezerve.

„Radi se o sredstvima između 5 i 5,8 miliona eura. Kada je prethodna Vlada donijela ove zaključke ništa nije bilo što im je smetalo i da ih realizuje. Naravno, na pamet im nije palo da ih realizuju, nego su to ostavili da bi pokušali da preko najranjivije populacije stiču jeftine političke poene. Nijesu pripremili ni uputstvo za realizaciju, a imali su i prostora i  vremena, niti su naravno izvršili obavezu koja je ostala ovoj Vladi. Na početku smo rekli da smo kao odgovorni ljudi preuzeli sve zakonski konstituisane obaveze prethodne Vlade koje namjerno nijesu izmirivane. Kao što smo i rekli, sve te obaveze izmirićemo do zadnjeg centa“, rekao je Damjanović.

Preman njegovim riječima, najavljenih davanja nema u Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji u stavu 41 definiše šta je naknada za novorođeno dijete.

„Trebalo je promijeniti taj član Zakona, trebalo je obezbijediti sredstava, a ne zbog nekih jeftinih poena igrati se sa 7.000 novorođene djece. Druga stvar je da se ovdje radi o jednokratnoj pomoći, neko je mislio samo na ovu godinu – 2022, da završi posao i ode u maniru nekih drugih stvari koje su tako planirali i rješavali“, kazao je Damjanović.

Udruženje Roditelji je prethodna dva mjeseca pokušavalo da od nadležnih dobije informaciju o najavljenim naknadama, i u više navrata tražilo da se ispune obećane obaveze. Nakon informacije da nema novca za naknade, koju je saopštio ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, veliki broj roditelja iskazao je nezadovoljstvo, predlažući da se organizuje protest.

“Nadamo se da roditelji u Crnoj Gori više neće dobijati podršku koja nije u dovoljnoj mjeri precizirana i izvjesna i da ćemo biti odgovorniji kao društo prema najosjetljivijim i najvažnijim kategorijama stanovništva. Spokojnost i relaksiranost građanski aktivisti ne poznaju kao kategorije pa obećavamo da ćemo nastaviti da budemo na oprezu. Da osluškujemo, pratimo i reagujemo kada je to potrebno”, poručuju iz udruženje Roditelji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply