Prijave za upis u srednje škole od 27. juna

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 15. juna, a učenici će podnositi prijave elektronskim putem od 27. juna. Za narednu školsku godinu u crnogorskim srednjoškolskim ustanovama ima mjesta za 8.867 novih đaka.

Planirano je, kako ističu iz Ministarstva, da učenici prijave podnose 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 časa) i 30. juna 2022. godine (do 15 časova).

„Prijava na konkurs podnosiće se, kao i prethodnih godina, elektronskim putem na adresu www.upisi.edu.me. Učenik, koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. U toku trajanja konkursa, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova”, odgovorili su iz Ministarstva.

Pojasnili su da se na konkurs za upis u prvi razred srednje škole mogu prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Naglašavaju da osnovnu školu ove godine u Crnoj Gori završava 7.349 učenika.

„U svim opštinama broj upisnih mjesta je veći od broja učenika koji završavaju osnovnu školu. Broj upisnih mjesta na programima gimnazije je 2.492. Obrazovna ponuda je široka i može zadovoljiti interesovanja učenika. U ponudi je oko 70 različitih obrazovnih programa u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju. Broj upisnih mjesta u stručnim i mješovitim školama je 6.375”, preciziraju iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, broj mjesta na obrazovnim programima u trogodišnjem trajanju je 2.046.

”Broj upisnih mjesta na obrazovnim programima u četvorogodišnjem trajanju je 4.326. Manje korekcije su moguće. Pored toga, na obrazovnim programima iz oblasti likovne umjetnosti mjesta ima za 20 učenika, a na programima iz oblasti muzičke umjetnosti ima mjesta za 141 učenika”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Novi obrazovni programi

Iz Ministarstva navode da je za predstojeću školsku godinu pripremljeno sedam modularizovanih, osavremenjenih i novih programa.

”Novi su obrazovni programi u trogodišnjem trajanju – operater štampe i grafičke dorade i CNC operater. Novi obrazovni programi u četvorogodišnjem trajanju su tehničar za upravljanje CNC i konvencionalnim mašinama i tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu”, kažu iz Ministarstva prosvjete.

Odjeljenja sportske gimnazije u Nikšiću i Golubovcima

Iz Ministarstva naglašavaju i da su, pored Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, konkursom planirana odjeljenja sportske gimnazije i u nikšićkoj Gimnaziji “Stojan Cerović” i u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima.

”Da li će specijalističko ili odjeljenje određenog obrazovnog programa stručnog obrazovanja biti formirano, zavisi od toga da li učenici ispunjavaju uslove za upis, ali i od interesovanja učenika, odnosno da li će se za upis prijaviti dovoljan broj učenika za formiranje odjeljenja u skladu sa normativima. U tekućoj školskoj godini, na programima gimnazije obrazuje se 33 odsto učenika, a na programima u trogodišnjem trajanju 17 procenata đaka. Ostali učenici se obrazuju po programima stručnih škola u četvorogodišnjem trajanju i po programima iz oblasti umjetnosti”, zaključuju iz Ministarstva.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply