Dječji i preventivni stomatolozi žele prednost pri zapošljavanju u školskim ambulantama

Udruženje dječjih i preventivnih stomatologa boriće se da prednost pri zapošljavanju imaju preventivci koji žele da se vrate u škole, onda kad se reforma sprovede.

Povodom najava iz Ministarstva zdravlja da će u okviru reforme stomatološke zaštite za djecu ambulante biti vraćene za početak u 59 vaspitno-obrazovnih ustanova, sekretarka tog Udruženja dr Marija Čanak Iličković ističe, u izjavi za Pobjedu, da oni neće dozvoliti da neko ko nema dana radnog staža ide u školsku ambulantu.

„Nijesmo protiv toga da se stomatolozi od jeseni vrate u 59 škola, ali jesmo protiv načina na koji se uvodi reforma, jer je ona bez plana, cilja i metodologije, a pri tome nijesu konsultovani ljudi koji se bave dječjom i preventivnom stomatologijom, što smatramo nedopustivim“, rekla je Čanak Iličković.

Kako je navela, Udruženje dječjih i preventivnih stomatologa je oduvijek bilo za to da dječja stomatologija ostane pri javnom zdravlju, a da je prethodna reforma učinila suprotno, zbog čega ne žele da opet bude propusta.

„Mi jesmo da se stomatolozi vrate u škole, ali sa pravim planom i strategijom, ali i metodologijom. Ovo je strateško pitanje države, a ona uopšte nema plan. Mi smo ga tražili, ali iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovarali na naše imejlove“, istakla je Čanak Iličković.

U razgovoru za Pobjedu ona je kazala da joj se ne sviđa ni to što su predstavnici udruženja Roditelji uključeni kao pregovarači u Ministarstvu zdravlja, iako, navodi ona, uvažava njihove stavove.

„Osoba koja je pregovarač nema veze sa stomatologijom, a ima nas koji smo u praksi po 20 godina i niko nas nije pozvao. Mi smo predlagali makedonski model, jer oni imaju školske ambulante koje se bave samo preventivom i to je sjajno, jer je to za državu najjeftinije. Takođe, imaju polu-privatnike koji rade liječenje zuba i u privatnim ordinacijama“, navodi Čanak Iličković.

Morali su da budu, kako kaže, konsultovani ljekari iz Udruženja dječjih i preventivnih stomatologa ili čak i uključeni u čitav proces.

„Neka kažu da li je cilj samo prividno vraćanje ambulanti ili možda da se smanje troškovi države. Da li je cilj da stvarno uvedu preventivu i smanje karijes indeks kod djece i da obuče djecu o očuvanju oralnog zdravlja ili su im cilj pristupni pregovori pri EU u domenu zdravlja, jer Evropa ne prepoznaje da ne postoji preventiva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, upitala je Čanak Iličković.

Kazala je da nijesu istinite tvrdnje koje se iz Udruženja Roditelji mogu čuti u javnosti a to je da djeca nemaju besplatnu stomatološku njegu.

„Imaju je preko svog izabranog stomatologa djeca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice i penzioneri“ navela je Čanak-Iličković.

Iz Udruženja Roditelji demantovali su navode dr Čanak Iličković da su njihovi predstavnici u pregovaračkom timu Ministarstva, niti su, osim početne inicijative, na bilo koji način direktno uključeni u reformu stomatološke zaštite. Kao neistinite su naveli i njene izjave da su ikada u javnosti iznosili tvrdnje da djeca trenutno nemaju besplatnu stomatološku njegu.

Udruženje Roditelji se već godinama zalagalo za izmjenu modela stomatološke zaštite djece, odnosno da se, vraćanjem na primarni nivo sistema javnog zdravlja ili u škole, učini dostupnijim i efikasnijim. Nakon pokretanja tog pitanja sa predstavnicima Doma zdravlja Podgorica i Stomatološke komore, udruženje Roditelji je sa inicijativom upoznalo i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović i generalnu direktoricu Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ivanu Živković. Nakon toga, 2021. godine to su učinili i prilikom susreta sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslavom Šćekićem. Poslije najava iz Ministarstva od prošlog ljeta da počinje reforma, mjesecima nijesu imali nikakve dodatne informacije, a ni odgovore na više upita upućenih nadležnima u resoru zdravstva. 

„I pored toga, iako bez povratne informacije, nastavili smo da Ministarstvu prenosimo stavove roditelja o tome šta očekuju i šta ih brine kada je riječ o reformi i vraćanju stomatoloških ambulanti u škole. Pri tom smo uvijek naglašavali značaj učešća specijalista za dječiu i preventivnu stomatologiju i apelovali na nadležne da ih uključe u planiranje. To smo učinili i posljednjim dopisom koji smo poslali Ministarstvu, nakon što je ministarka saopštila dio informacija o planiranoj reformi. Zbog svega toga, zapanjeni smo ovakvim stavom Udruženja dječjih i preventivnih stomatologa, naročito širenjem neistina da smo uključeni kao pregovarači sa Ministarstvom i da smo ikada u javnosti navodili da djeca nemaju pravo na besplatnu stomatološku zaštitu“, istakli su iz udruženja Roditelji. 

Iz Ministarstva zdravlja su za Pobjedu naveli da reforma stomatološke zdravstvene zaštite, počiva „u prvom redu na efikasnoj prevenciji oboljenja usta i zuba kod djece u ranoj životnoj dobi i stvaranja mogućnosti da svako dijete ima iste uslove za odlazak kod stomatologa“.

Ističu i da su u radnoj grupi specijalisti dječje preventivne stomatologije.

Iz Ministarstva kažu da je u ovom trenutku veliko interesovanje dječjih preventivnih stomatologa, ali i opštih stomatologa.

„Benefit čitavog projekta vraćanja dijela stomatologije u javni zdravstveni sistem, pored rane i neophodne brige o oralnom zdravlja kod djece je i taj što će doktori imati mogućnost usavršavanja znanja i vještina, a što će za rezultat imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu iz ove oblasti“,  ističu iz Ministarstva zdravlja.

Kako su dodali, u zavisnosti od potrebe procesa rada i realizacije, Radna grupa može biti proširena za veći broj stomatologa, ali i svih ostalih specijalnosti koje mogu dati doprinos unapređenju projekta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply