Stomatolozi se od jeseni vraćaju u 59 škola

Od naredne školske godine stomatološke ambulante će opet biti otvorene u 59 obrazovnih ustanova. Kako je saopštila ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, uskoro predstoji raspisivanje tendera za adaptaciju prostora i nabavku opreme.

Svemu tome prethodilo je, prema riječima ministarke, formiranje radne grupe.

“Ono što je prvo trebalo uraditi jeste obići sve škole i provjeriti prostorije koje su nekad služile kao ambulante. Taj posao je zahtijevao veliko vrijeme i došli smo do zaključka da se mnoge prostorije ne mogu više koristite. Na kraju, došli smo do brojke od 59 škola u kojima postoji mogućnost adaptacije i vraćanja stomatologije. Bitno je da svaka opština ima tu uslugu i bitno je da svako dijete ima pravo na stomatološku zaštitu”, kazala je Borovinić Bojović.

Dodala je da je važno i da se obuhvate i djeca u vrtićima, budući da je, kako je istakla, preventiva često zanemarena.

“Veliki broj stomatoloških oboljenja nastaje u djetinjstvu”, navela je ministarka.

Istakla je i da će stomatološke ambulante u određenom broju škola raditi u dvije smjene.

“Od tih 59 školskih ambulanti, u 11 će se raditi u dvije smjene, a djeca u čijoj školi nema ambulanti, ići će u najbližu “, poručila je Borovinić Bojović.

Na ideju o vraćanju stomatologa u škole pozitivno je reagovala i Stomatološka komora, saopštila je ministarka zdravlja u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Izrazila je zadovoljstvo što je i stav udruženja Roditelji isti kao i ministarstava zdravlja i prosvjete.

Izvor: TVCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply