Izbijeni zub moguće je vratiti u ležište ako se reaguje na vrijeme

Izbijanje (avulzija) zuba je relativno česta pojava kako kod djece, tako i kod odraslih. Mnogi roditelji ne znaju da je moguće sačuvati izbijeni zub, ukoliko se brzo djeluje i odmah nakon izbijanja zuba preduzmu određeni koraci.

Postupak vraćanja zuba u zubnu alveolu (čašicu) naziva se replantacija zuba. Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je, prema savjetima stomatologa, 30 minuta, maksimalno dva sata nakon izbijanja zuba.

Postupak je vrlo jednostavan. Pronađite izbijeni zub, nemojte ga hvatati za korijen nego za krunu. Ukoliko je prljav isperite ga pod mlazom vode ne duže od deset sekundi. Ne smijete zub čistiti agresivno kako ne bi oštetili korijen. U što kraćem roku stići do stomatološke ordinacije.

Vrlo je bitno na koji se način izbijeni zub prenosi do stomatološke ordinacije jer je neophodno zub zaštiti od isušivanja. Najbolji način je da se zub odmah vrati u svoje ležište u kosti. Ako to nije moguće poželjno je zub držati u ustima, pod jezikom ili ga doneti u čaši mlijeka, blago zasoljenoj vodi ili maramici natopljenoj u fiziološki rastvor.

U stomatološkoj ordinaciji stomatolog priprema zub za replantaciju, zatim ga polako umeće u njegovo ležište u kosti. Vraćeni zub se fiksira kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama splintova. Imobilizacija zuba traje sedam do 10 dana.

Za vrijeme trajanja imobilizacije pacijentu se preporučuje uzimanje mekane hrane.

Izvor: stomatologija.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply