Pravilna ishrana važna za oporavak nakon carskog reza

Pravilna i uravnotežena ishrana nakon carskog reza neophodna je kako bi se ubrzao postoperativni oporavak. Šta je preporučeno u tom periodu?

Osim pod opštom anestezijom, carski rez se izvodi i pod epiduralnom ili spinalnom anestezijom. Prvog postoperativnog dana biće vam uklonjen urinarni kateter i moći ćete da  spontano mokrite odlaskom do toaleta.  Poslije klizme drugog postoperativnog dana,  kojom se podstiče rad crijeva, trebalo bi da več možete normalno da jedete i pijete, naravno, za početak lakšu hranu.

Ukoliko je za vrijeme porođaja bila pod opštom anestezijom, žena obično intravenski dobija tečnost i hranu – kako bi se tokom 24 sata u organizmu uspostavila određena ravnoteža, prije nego što porodilja bude u stanju da jede i pije normalno. Ubrzo može da počne isto sa lakom hranom.

Da li je preporučen laksativ?

Crijevna funkcija se ponekad odvija sporije, naročito nakon opšte anestezije (koja zaustavlja, regularne crijevne pokrete). Pojava gasova je dobar znak da je crijevni trakt počeo da normalno funkcioniše. Važno je da porodilja nakon carskog reza što prije – oko 10 do 12 sati nakon carskog reza, prošeta, i time podstakne rad crijeva i sam oporavak. Preporuku za laksativ, ukoliko je potreban, dobićete od svog ljekara.

Tečnost je veoma važna

Mama treba što prije da počne sa uzimanjem tečnosti (bistra supa, čaj…)  ali prije nego što pređe na konzumiranje hrane treba da sačeka da joj prorade crijeva. Prvih dana je najbolje konzumirati hranu sa malo „ostataka“, kao što je pire od krompira, meko kuvano jaje, palačinka, keks, pilavi… Svakako, što više tečnosti kako bi se nadoknadila tečnost izgubljena na porođaju i bolje uspostavila laktacija (supe, čajevi, voda). Voćni sokovi mogu izazivati mučninu u prvim danima oporavka.  Polako s danima, uz kvalitetniju i raznovrsniju ishranu, majka se brže oporavlja i popravlja se kvalitet života.

Da li proteini pomažu regeneraciji tkiva?

Proteini pomažu proces oporavka i omogućavaju da se obnovi i izgradi mišićno tkivo, koža i ostala tkiva. Takođe, proteini transportuju kiseonik (u obliku hemoglobina), pomažu u borbi protiv infekcije i održavau balans tjelesnih tečnosti. Proteina najviše ima u crvenom mesu, ribi, jajima, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima.

Vitamin C zacjeljuje rane i sprečava infekcije

Vitamin C – askorbinska kisjelina, hidrosolubilni vitamin, pomaže sintezu kolagena. S obzirom na to da se ne može sintetisati u tijelu neophodno je da se unosi hranom.  Vitaminom C su bogati šipak, aronija, paprika, citrusno voće… Nedostatak askorbinske kisjeline takođe je povezan s oštećenom imunološkom funkcijom, što može smanjiti sposobnost borbe protiv infekcije. Vitamin C je neophodan za apsorbciju gvožđa, pogotovu iz ne-hem, odnosno biljnog izvora.

Veća potreba za gvožđem

Nakon operacije dolazi do gubitka krvi tako da je neophodno da konzumirate hranu koja je bogata gvožđem.  Gvožđe se u hrani nalazi u hem i nehem obliku. Hem gvožđe se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla poput crvenog mesa, živine, morskih plodova i jaja, a njegova apsorbcija u organizmu je 15 do 35 odsto. Nehem gvožđe se lošije apsorbuje i za njegovu apsorbciju je neophodan i vitamin C. Nalazi se u namirnicama biljnog porijekla poput orašastih plodava, a ima ga i u suvim šljivama, kakaou, mahunarkama. Mahunarke  mogu da izazivaju gasove, pa ih u prvim nedjeljama nakom carskog reza izbjegavajte i ostavite za kasniji period.

Pijte dosta tečnosti

Gubitak krvi može dovesti do dodatne dehidratacije. Zbog toga je neophodno je da unosite minimum osam čaša voda. Voda sprečava nastanak opstipacije i dehidratacije. Pored vode, dozvoljena tečnost su nezaslađeni čajevi i mliječni proizvodi, kako biste unijeli dodatno i kalcijum. Ako dojite bebu uzimajte dodatne dvije čaše vode dnevno.

Izbjegavati brzu hranu

Nakon porođaja dolazi do akumulacije gasova. Poslije carskog reza može dodatno doći do opstipacije kao posljedica anestezije, dehidratacije i oslabljenih mišića karlice. Nakon carskog reza izbjegavajte “brzu hranu”, zaslađene napitke, a varenje poboljšajte domaćim supama, suvim voćem i fermentisanim mliječnim proizvodima.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima dodatno pokreće varenje i olakšava probavu. Vlakna se nalaze u žitaricama u cijelom zrnu, pravljenjim od integralnog brašna ili od različitih vrsta brašna poput ovsenog, ražanog, heljde… Hranu bogatu vlaknima ostavite za drugu nedjelju vašeg oporavka. Takođe, koristite povrće uz svaki obrok kao dodatno varivo i salatu, izvor neophodnih vitamina i minerala.

Pravilnu ishranu koju ste imali prije trudnoće treba da nastavite i kasnije. Ako planirate da dojite obogatite ishranu vitaminima i mineralima, pogotovo kalcijumom i gvožđem, a dnevno unosite dodatnih 300- 500 kcal.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply