Odluka o trajanju časova u školama nakon praznika

Foto: UNICEF/D. Miljanić

Institut za javno zdravlje razmotriće nakon praznika mogućnost da časovi u crnogorskim školama opet traju po 45 minuta, umjesto pola sata, kao što je to slučaj od početka školske godine. Ipak, konačna odluka o tome zavisiće, kako su kazali, od trenutne epidemijske situacije.

Odgovarajući na dopis udruženja Roditelji, upućen prošle sedmice Ministarstvu prosvjete i Institutu,  iz IJZCG su naveli da su u potpunosti saglasni da je adekvatno obrazovanje djece za jedno društvo od najvećeg prioriteta.

„Međutim, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, rano je iznositi bilo kakve zaključke povodom vašeg predloga, pogotovo kada su potvrđeni slučajevi infekcije omicron sojem novog koronavirusa u Crnoj Gori, koji se  brže prenosi i za očekivati je uspostavljanje lokalne transmisije“, istakli su iz Instituta za javno zdravlje.

Zaključili su da će se, u svakom slučaju, odrediti u odnosu na predlog da časovi traju po 45 minuta nakon predstojećih praznika, uzimajući u obzir epidemiološke parametre i najnovija saznanja o novom omicron soju  u tom trenutku.

Nakon ovog stava nadležnih u Institutu, zamolili smo ih da pri donošenju odluke vode računa o nekoliko važnih detalja i da tu odluku obrazlože, jer roditeljima i javnosti sada nije jasno mnogo toga što dodatno izaziva negativne reakcije.

Pitali smo ih da obrazlože u kojoj mjeri čas od 30 minuta smanjuje rizik infekcije u odnosu na čas od 45 minuta, kao i kako i zašto je tri sata u školi rizičnije od dva sata, ako znamo da je za kontakt dovoljno mnogo manje vremena.

U dopisu upućenom prošle sedmice Ministarstvu i Institutu, udruženje Roditelji prenijelo je nadležnima roditeljske stavove koji se odnose na aktuelni način organizovanja nastave.

Naveli smo da praksa da časovi traju po pola sata više ne postoji nigdje, pa ni u regionu, a podaci su dokazali da otvaranje škola nije uzrokovalo najavljeno buktanje epidemije, već se od početka septembra broj inficiranih konstantno smanjuje i sad je sveden na četvrtinu broja iz septembra.

„Osim toga, roditelji podsjećaju da u školama nije bilo većih klastera, a procenat inficiranih đaka je manji ili jednak procentu inficiranih među opštom populacijom. Roditelji smatraju važnim i da se ukaže da djeca ne mogu sa 33 odsto manje vremena u školi postići 100 odsto gradiva i uraditi 100 odsto pismenih zadataka i ostalih testova. Uz to nije organizovana online nastava za djecu koja su u izolaciji pa prosvjetni radnici nemaju duple časove i ne rade preko norme, kao što je bio slučaj prethodne školske godine“, navodi se u dopisu udruženja Roditelji.

Prošle sedmice, udruženje je napravilo i anketu u kojoj smo pitali roditelje da li smatraju da trajanje časa treba vratiti na 45 minuta. Tom prilikom, više od 1.000 ih je bilo za taj predlog , a 138 njih protiv toga.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply