Dječiji urolozi u korak sa savremenim svjetskim iskustvima

Odjeljenje dječije urologije, Instituta za bolesti djece ugostilo je treći put svjetski priznatog dječijeg urologa profesora Imrana Mushtaqa iz eminentne Great Ormond Street Hospital u Londonu, koji je proteklog vikenda sa crnogorskim urološkim timom operisao troje djece.

Time je nastavljena saradnja sa ovim čuvenim urologom, koja je na kratko bila prekinuta zbog svjetske pandemije.  

Prema riječima načelnice Odjeljenja dječije urologije dr Irene Marić, bila je to prilika da se pruži najbolji tretman malim pacijentima, a ujedno i da se crnogorski tim dodatno edukuje, kako ljekari, tako i srednji medicinski kadar.

„Ovu praksu potrebno je utemeljiti i ohrabriti, kao jedan od metoda neophodnih za kontinuirano jačanje naših kapaciteta. Stoga, u želji da se dalje edukujemo već smo ranije dogovorili sa profesorom mogućnosti slanja našeg kadra na kraće edukacije u London“, kazala je Marić, ističući da je saradnja sa čuvenim dječijim urologom veliki medicinski benefit za djecu iz Crne Gore, koja imaju teške anomalije urotrakta, ali i finansijski za naš zdravstveni sistem.

Prema njenim riječima, zahvaljujući svemu tome, pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne moraju da odlaze u inostranstvo, a domaći tim ljekara ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka.

Mushtaq je jedan od vodećih svjetskih dječijih urologa, redovni je profesor i konsultant u Great Ormond Street Hospital u Londonu. Vrlo rano je počeo da stiče iskustvo u laparoskopskoj hirurgiji i jedan je od vodećih laparoskopskih hirurga u Velikoj Britaniji, sa velikim brojem urađenih nefrektomija, pijeloplastika, heminefrektomija i adrenalektomija. Veliko iskustvo ima i u robotskoj hirurgiji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply