Za talentovane osnovce i srednjoškolce 166 stipendija

Osnovci i srednjoškolci koji žele da konkurišu za dodjelu stipendija za talentovane učenike mogu podnijeti dokumenta od 1. septembra do 18. oktobra.   

Prema konkursu koje je raspisalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za predstojeću školsku godinu biće dodijeljeno 166 stipendija.

Učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 20 stipendija, a 40 onima koji produžavaju stipendiju.

Pravo na stipendiju imaće 30 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 60 učenika koji produžavaju stipendiju i 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

„Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole. Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika“, navodi se u konkursu za dodjelu stipendija, uz objašnjenje da se talentovanim smatra učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar.

Ukoliko se na konkurs prijavi više kandidata od predviđenog broja, prednost će imati djeca koja imaju veću prosječnu ocjenu, kao i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

Prilikom prijavljivanja na konkurs, učenici osnovne škole prilažu nagrade stečene u toku osnovnog obrazovanja, a učenici srednje škole, nagrade stečene u toku pohađanja srednje škole.

Ministarstvo će dodijeliti 16 stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju. Prema podacima Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, za školsku 2021/2022. godinu, su to profili: tehničar mehatronike, elektrotehničar energetike, instalater termotehničkih sistema, ratar-povrtar i izvođač završnih građevinskih radova.

U konkursu se navodi da dokumenta treba dostaviti poštom na adresu: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Direkcija za učenički i studentski standard, Ulica Vaka Đurovića b.b. 81000 Podgorica, Poštanski fah 110.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply