Početak školske godine zavisiće od epidemiološke situacije

Institut za javno zdravlje saglasan je sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da nova školska godina počne regularno – da se 1. septembra u učionice vrate sva djeca i da časovi traju po 45 minuta, ali će konačne preporuke o tome biti date tek u narednom periodu i zavisiće od razvoja epidemiološke situacije, zaključak je sastanka predstavnika MInistarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić je izložila njihov prijedlog da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Ilinčić je rekla da u ovom  pravcu razmišljaju  i predstavnici UNICEF-a, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić je izjavio da su u toj ustanovi načelno saglasni sa stavovima Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, ali da će, zbog neizjesnosti razvoja epidemiološke situacije, konačne preporuke dati u narednom periodu. On je posebno istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu vakcinišu.

“Na taj način ćemo najbolje sačuvati djecu  od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće  restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije”, poručio je Galić .

U saopštenju Ministarstva prosvjete se navodi da su u toku provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama, s obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena. Kako su pojasnili, nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini.

“Na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavi vođenje evidencije o broju zaraženih u prosvjeti,  kako zaposlenih, tako i djece, pri čemu će podaci biti generisani  i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me”, stoji u saopštenju, u kojem se dodaje da je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, saglasna sa tim stavovima, istakla da će se taj resor kao i do sada, voditi preporukama Instituta za javno zdravlje, kao nadležne institucije za ovu oblast.

U Ministarstvu zdravlja, juče je  održan sastanak kojem su prisustvovali: direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Slavica Ilinčić,  državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević i direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply