Roditeljski čet pomogao polaznicima da nađu prave odgovore na izazove roditeljstva

Roditelji/staratelji koji su prošli dvomjesečni online program roditeljstva, koji je udruženje Roditelji počelo da sprovodi krajem marta, primjećuju da su smireniji i sa pozitivnim pristupom vaspitavanja djece zahvaljujući alatima koje su usvojili u tom periodu. Neki od njih kažu da su pročitali dosta knjiga o roditeljstvu, ali da im je ovaj program pomagao na drugačiji način – kroz direktan rad na izazovima u odnosu sa djetetom.

Dvije grupe roditelja, u okviru prvog ciklusa programa roditeljstva u organizaciji udruženja Roditelji, uspješno su završile dvomjesečni Roditeljski čet. Ukupno 14 roditelja djece od 2 do 17 godina, iz različitih gradova iz Crne Gore počelo je sa osmonedeljnim programom 27. marta, odnosno 3. aprila.

Osim udruženja Roditelji, ovaj program su sprovodili i domovi zdravlja Bijelo Polje i Berane i javne predškolske ustanove “Dragan Kovačević” iz Nikšića i “Dušo Bašekić” iz Bijelog Polja.

Roditeljski čet se prvi put sprovodio u Crnoj Gori i još pet zemalja širom svijeta i propraćen je istraživanjem o učinkovitosti u saradnji s Univerzitetom Oksford u Velikoj Britaniji.

Kroz ovaj program roditelji su organizovani u grupe od 8 polaznika, uz podršku voditelja radionica, kroz strukturirane grupne sastanke i na nivou individualnih konsultacija, razvijali roditeljske vještine i učili kako da različite tehnike primjenjuju kod kuće.

Roditeljski čet prilagođen je onlajn formatu i sprovodio se putem platformi za slanje poruka (Viber, WhatsApp).

Sadržaj programa, koji traje osam sedmica, obuhvatao je različite teme – predloge o tome kako da roditelji provode vrijeme sa djetetom na kvalitetan način i kako da razgovaraju sa djecom o osjećanjima, podstiču lijepo ponašanje kroz pohvale, daju jasna, pozitivna i realistična uputstava svojoj djeci, uspostavljaju dnevna pravila i rutine, pozitivno disciplinuju. Roditelji su dobili predloge kako da odgovore na teške i krizne situacije i kako da zajedno rješavaju probleme s djecom.

Roditeljski čet dio je paketa programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koji su razvijeni  i testirani u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a. Sprovođenje programa Roditeljski čet u Crnoj Gori finansijski podržava Evropska unija.

Izjave dijela roditelja koji su učestvovali u Roditeljskom četu:

Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo sto sam bila dio Roditeljskog četa, kroz koji sam naučila i stekla vještine za konkretnu primjenu pozitivnog roditeljstva u svakodnevnim situacijama. Sve članice ove online grupe u svakom momentu su bile snažna podrška. Promjena je vidljiva i u maminom pristupu, kao i u Dunjinom reagovanju na “problematicne situacije“ – Daliborka, Nikšić

„Program Roditeljski čet pokazao mi je da sam neka znanja koja sam već imala, ali ih nijesam bila svjesna, izvučem na površinu i počnem da primjenjujem. Ono što je za mene najbitnije, kao naučeno, jeste da moram krenuti u promjenu prvenstveno sebe kao roditelja. Ranije je bilo mnogo nervoze svakog dana i kajanja gotovo svake večeri da nešto nijesam dobro uradila i da sam loš roditelj. Sada su te situacije vrlo, vrlo rijetke. Kontrolisanjem svojih ishitrenih reakcija, kojih sam postala svjesnija (i još radim na tome), učim i djecu da se problemi mogu “pametnije” riješiti, a ne uvijek konfliktom. Mislim da je rad na kontrolisanju sebe samih i usvajanje takvog oblika ponašanja veoma bitno za sve članove unutar porodice“  – Tina, Kotor

Mi smo opušteniji, ja sam usporila ritam, a djeca su saradljivija. Ranije me Marina često pitala jesam li ljuta, primjetila je da sam često bila namrštena. Naučila sam da prikočim, sredila misli i vidi se rezultat. Počela sam više da posmatram i sebe i djecu, da razmislim prije nego što odreagujem. Imamo još dosta posla, ali to je roditeljstvo. Još da tata prođe kroz program i gdje će nam biti kraj“ –  Ivana, Tivat.

Ja sam sebe promijenila  i sa porodicom i sa djetetom počela zajednički da rješavam probleme. Program je prava stvar“ – Branka, baka iz Podgorice.

Ovaj program je pomogao i meni i detetu da sazrimo i da se povežemo jače, čvršće. Svaki savjet sam poslušala i sprovela ga u djelo i čini mi se da je kod nas sve upalilo” – Dragana, Podgorica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply