Kako pravilno zaustaviti krvarenje iz nosa kod djece

Krvarenje iz nosa je česta pojava kod djece uzrasta od tri do deset godina, ali je važno znati zašto se to događa, kako spriječiti da se nastavi i kada se javiti ljekaru.

Iako krvarenje iz nosa obično ne znači ozbiljna stanja, neki roditelji se mogu osjećati anksiozno kada se to pojavi i nijesu sigurni što da urade kada djeca to dožive.

Vrste i uzroci krvarenja iz nosa

Prema Kids Health-u postoje dvije vrste krvarenja iz nosa. Prvo i najčešće je prednje nosno krvarenje. Obično se dešava kada puknu kapilari u nosu.

Druga vrsta je zadnje nosno krvarenje, koje dolazi iz najdubljeg dijela nosa. Kada neko doživi ovu vrstu krvarenja iz nosa, krv mu curi niz zadnji dio grla, bez obzira sjedi li ili stoji. Kids Health piše da se ova vrsta krvarenja iz nosa rijetko događa kod djece. Obično se javlja kod starijih osoba sa povišenim krvnim pritiskom i osobama koje imaju povrede na licu ili nosu.

Kako navode stručnjaci Američke akademije za pedijatriju (AAP), krvarenje iz nosa može biti izazvano raznim uzrocima. Prehlada i alergija mogu izazvati iritaciju i otoke unutar djetetovog nosa. Krvarenje se može dogoditi i kada dijete previše kopa nos, stavi neki predmet u njega ili prejako kine. Isto tako, suva klima ili ugrijani zatvoreni prostor mogu da isuše djetetove nosne membrane i uzrokuju rane koje krvare kad se ogrebu ili diraju.

Ostali uzroci krvarenja iz nosa, prema navodima AAP-a, uključuju abnormalne strukture ili rast tkiva u nosu i hronične bolesti koje zahtijevaju lijekove koji mogu da utiču na sluzokožu nosa.

Što učiniti ako dijete krvari iz nosa?

Razumljivo je da će svaki roditelj osjetiti zabrinutost kada djetetov nos počne da krvari odjednom i odmah pomisle kako treba da pozovu ljekara. Međutim, to nije uvijek potrebno. Umjesto toga, odmaranje i pravi položaj tijela mogu pomoći da se krvarenje zaustavi.

Ostanite mirni

Jedna od najvažnijih stvari koju stručnjaci savjetuju roditeljima je da ostanu mirni kada dijete ima krvarenje iz nosa.

Kako piše AAP, vaše dijete će vjerovatno pokupiti svu vašu reakciji na situaciju. Takođe, krvarenje iz nosa će prestati nakon nekoliko minuta ako dijete nije povrijeđeno.

Stavite dijete u pravilan položaj

Pravi položaj znači da dijete sjedi ili stoji i lagano se naginje naprijed. Stručnjaci tvrde da dijete koje ima krvarenje iz nosa ne treba da se naslanja na leđa jer će to uzrokovati samo odliv krvi niz djetetovo grlo, pa nakon toga može doći i do povraćanja.

Stvorite pritisak na djetetov nos

Čvrsto stisnite donji dio djetetovog nosa (mekani dio) i držite ga tako desetak minuta. Možete koristiti maramicu ili čistu krpu, a ako nemate, možeš koristiti i prste. Kids Health naglašava da se osigurava pritisak za to određeno vrijeme, jer prerano zaustavljanje može dovesti do ponovnog krvarenja. AAP takođe kaže da se usredsredite  na pravljenje pritiska, a ne na provjeru je li krvarenje prestalo.

Nakon 10 minuta, ako krvarenje nije prestalo, ponovo pritisnite djetetov nos. Ako se krvarenje nastavi, možda je vrijeme da nazovete pedijatra ili odvedete dijete u bolnicu.

Još jedan važan podsjetnik je da izbjegavate stavljanje predmeta poput maramice ili gaze u nos djeteta. Prema stavu ljekara Dječije bolnice Nationwide, maramica ili gaza se mogu zalijepiti za ugrušak i uzrokovati novo krvarenje nakon što ih uklonimo iz nosa.

Neka se dijete odmara

Koliko god bi se dijete rado vratilo igranju ili trčanju nakon što prestane krvarenje njegovog nosa, stručnjaci preporučuju da se suzdrži od igranja, aktivnosti i trljanja nosa barem na kratko vrijeme.

Kako spriječiti krvarenje?

Neki od najčešćih uzroka krvarenja iz nosa su suvi vazduh, predmeti koji se stavljaju u nos i kopanje nosa, a mogu se otkloniti preduzimanjem mjera predostrožnosti kod kuće. Ako vaše dijete uživa u čačkanju nosića ili ako imate suv vazduh kod kuće, evo nekoliko savjeta kako možete spriječiti krvarenje iz nosa.

Razmislite o nabavci ovlaživača

Suvi vazduh u kući jedan je od uobičajenih uzroka krvarenja iz nosa. Ovlaživač ili isparivač sa hladnom parom mogu pomoći da nivo vlage u vašem domu bude dovoljno visok da se nozdrve djeteta ne isuše.

Redovno sjecite djetetu nokte

Odraslim osobama može izgledati čudno, ali mala djeca uživaju u kopanju nosa, pa čak i stavljanju stvari u nos. Jedan od načina da spriječite da se dijete slučajno povrijedi prilikom čačkanja nosa je držanje noktiju kratkima. Takođe može biti korisno da nadgledate dijete dok se igra kako bi izbjegli da bilo šta stavi u nos ili usta.

Pitajte pedijatra za sprejeve za nos

Slani vodeni sprejevi za nos takođe mogu biti korisni u sprečavanju isušivanja nozdrva djeteta, posebno ako imate suv vazduh u svojoj kući. Ipak, prije nego što kupite sprej za nos, prvo se posavjetujte sa pedijatrom. AAP primjećuje da neki lijekovi mogu povećati nazalnu kongestiju ( nakupljanje krvi). To može postati mnogo neugodnije za dijete i znatno zahtjevnije za liječenje.

Kada nazvati pedijatra?

Iako su krvarenja iz nosa uobičajena kod djece, takođe je nenormalno da se to dešava često. Ako kod svog djeteta uočite bilo koju od sljedećih pojava, AAP savjetuje da odmah pozovete ljekara.

-Ako mislite da je dijete izgubilo previše krvi

-Ako krvarenje dolazi iz djetetovih usta ili ako kašlje ili povraća krv ili smeđi materijal koji izgleda poput kafe

– Ako dijete izgleda neobično znojavo, blijedo ili ako ne reaguje

Kids Health takođe navodi različite incidente koji mogu zahtijevati hitnu medicinsku pomoć, poput situacija kada dijete stavi nešto u nos, ako lako dobija modrice, ako je tek nedavno počelo da uzima nove lijekove, ako mu je krvarenje iz nosa snažno i praćeno slabošću ili vrtoglavicom ili ako je posljedica pada ili udarca u glavu.

Izvor: Miss7mama

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply