Broj korisnika u Centru Ljubović nije povećan tokom pandemije

Broj korisnika JU Centra za djecu i mlade Ljubović nije povećan tokom pandemije koronavirusa, pa trenutno u toj ustanovi boravi 13 dječaka i sedam djevojčica.  

Prema riječima direktorice Centra Mirjane Đurić, riječ je o djeci koja nemaju adekvatnu porodičnu brigu i zaštitu, koja bi prevenirala različite oblike antisocijalnog ponašanja, krivična i prekršajna djela, od bježanja od kuće, nepohađanja nastave, konzumiranja psihoaktivnih supstanci, do vršenja različitih oblika nasilja…

U periodu od početka pandemije, ova ustanova je, kako navodi ona, imala redovnu saradnju sa centrima za socijalni rad, školama, Upravom policije, Kliničkim Centrom Crne Gore, Domom zdravlja u Podgorici, Institutom za javno zdravlje i Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu.

“Redovno sarađujemo i sa sudovima, tužilaštvom, UNICEF-om, kao i nekim NVO, koje su prepoznate kao posebno kvalitetne u radu sa djecom i u borbi za ostvarivanje dječjih prava. Uticaj socijalnih radnika je nemjerljiv i to ne samo zbog pružanja zaštite najugroženijim kategorijama, već i zbog svih aktivnosti koje oni sprovode u cilju prevencije”, kazala je Đurić za Kolektiv.me, ističući da socijalni radnici, ali i svi ostali stručni radnici treba da budu prepoznati kao profesionalci koji nose značajan dio tereta u posebnim uslovima.

U Centru “Ljubović” počeli su sa novom uslugom, pa u narednom periodu očekuju povećan obim posla.

“To je realna pretpostavka, jer imamo i novu uslugu Dnevni boravak za djecu sa problemima u ponašanju. Na taj način pružamo podršku, kako djeci tako i roditeljima, da preventivno djeluju na neke oblike ponašanja koji se mogu razviti ukoliko se adekvatnim tretmanom ne pristupi djeci”, ističe Đurić.

Od početka pandemije u JU Centru “Ljubović” sprovode se mjere i pravila u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Svi korisnici i zaposleni dužni su izmjeriti temperatutu prije ulaska i izlaska iz ustanove a uvedena je „Procedura higijenskih i preventivnih mjera za vrijeme trajanja opasnosti od pandemije COVID-19“. Te procedure i pravila ispostavile su se korisne i efikasne, što potvrđuje činjenica da se nijedan zaposleni nije prenio virus na drugog.

Korisnicima je veći dio vremena bilo ograničeno redovno prisustvo nastavi u školama, pa su zaposleni u ustanovi u redovnoj saradnji sa školama ispratili online nastavu i završavanje svih školskih obaveza predviđenih za korisnike ustanove.  Uz podršku UNICEF-a, uspostavljena je i opremljena IT laboratorija koja ima za cilj da korisnici ustanove steknu znanja i vještine koje će im služiti u digitalnom okruženju i olakšati proces učenja u vremenu kada su škole zatvorene.

“ U doba pandemije suspendovan je najveći broj vaninstitucionalnih aktivnosti koje su bile sastavni dio rada ustanove. U cilju poboljšanja programa rada koristimo kapacitete u okviru ustanove kao što je sportska sala, sportski poligon, IT Laboratorija, organizuju adekvatne edukativne, kreativne i radionice na sve teme, za koje se procijeni da su od značaja za korisnike”, kaže Đurić.

Izvor: Kolektiv

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply