Za krivična djela silovanja i obljube nad djecom kazne i do 40 godina zatvora

Izmjenama Krivičnog zakonika, koje su već od danas u zakonskoj proceduri, predložena je mogućnost da počioniocima krivičnih djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja bude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonik pristupili su na osnovu inicijative koju je 12. aprila podnio kabinet premijera.

Cilj izmjena Zakona je, naveli su, maksimalno pooštravanje kazni zatvora zaprijećenih za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima.

 “Izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore danas je stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru, čime je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a potom Skupština Crne Gore raspravlja i odluči o usvajanju. Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz 18. glave Krivičnog zakonika Crne Gore, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćna lica”, navodi se u saopštenju.

Za sva od navedenih krivičnih djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora.

“Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina. Ovo je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela”, naveli su iz Ministarstva prave.

U saopštenju su skrenuli pažnju široj javnosti da predložene kazne zatvora koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju.

“Mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala bi, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društveno najopasnija”, navodi se u saopštenju.

Povod za brzu reakciju nadležnih bio je posljednji slučaj kada je službenik Komunalne policije uhapšen zbog sumnje da je u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, izvršio obljubu nad devetogodišnjom djevojčicom.

To je izazvalo burnu reakciju javnosti, pa su se građani prošlog ponedjeljka okupili u desetak opština i mirnim protestima izrazili nezadovoljstvo zbog malih kazni za počinioce ovih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonikom.

Dan kasnije premijer Zdravko Krivokapić sastao se sa predstavnicima udruženja Roditelji i obećao hitne izmjene ovog zakonskog akta. Prema njegovoj ocjeni, važnu preventivnu funkciju trebalo bi da ima i registar prestupnika.

“Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijediti i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako mu se pristupa”, poručio je Krivokapić.

Udruženje Roditelji, koje se već godinama zalaže za izmjene Krivičnog zakonika, zatražilo je od nadležnih institucija da se propišu strože kazne, bez olakšavajućih okolnosti. Takođe, potrebno je napraviti bolji registar, uvesti nadzor zlostavljača i obezbijediti sistemsku podršku žrtvama i porodicama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply