Ponovo apeluju da im se dozvoli da rade

Privatne predškolske ustanove u Crnoj Gori ponovo su danas zatražile od nadležnih da im dozvole da rade, jer je sudbina cijele djelatnosti, za koju su se, kako navode, 20 godina borili, pod znakom pitanja, kao i preko 300 zaposlenih koji rade u njima.

Udruženje privatnih predškolskih ustanova ukazuje da su u prošloj godini bile zatvorene gotovo sedam mjeseci, što je slučaj i od 12. marta ove.

Od dana zatvaranja uputili su, kako tvrde, brojne dopise nadležnim ministarstvima od kojih se ni jedno nije udostojilo da odgovori.

Zamolili su nadležne da ponovo razmotre odluku o zatvaranju jer vrtići nisu obavezni već potreba i volja roditelja, koji imaju radnu obavezu i nijesu u mogućnosti zbrinuti svoju djecu na pravi način. Predstavnici privatnih predškolskih ustanova tvrde da je broj djece i zaposlenih u njima mnogo manji nego u javnim, pa je samim tim i mogućnost obolijevanja i stvaranja klastera je minimalna.

“U poslednjih pet mjeseci rada u većini privatnih vrtića nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, dok slučajeva obolijevanja bilo u nekima bez stvaranja klastera. Nadležne inspekcije su obišle sve privatne predškolske ustanove više puta i utvrdile da su mjere ispoštovane”, navodi se u saopštenju. “U svim zemljama u regionu vrtići nesmetano rade poštujući propisane mjere.”

Podsjećaju da se finansiraju isključivo od uplata roditelja i njihovim zaključavanjem prijeti trajno zatvaranje jednog cijelog vaspitno obrazovnog sistema zbog nagomilanih neisplaćenih troškova od prošle godine.

“Rani razvoj, koji je prva stepenica u razvoju ličnosti je u potpunosti zanemaren i mi kao ustanove koji smo život posvetili njegovom unapređenju smo pred zatvaranjem i ne vidimo izlaz iz situacije”, ukazuje Udruženje privatnih predškolskih ustanova Crne Gore.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply