Kako odabrati dioptrijske naočare za djecu?

Piše: dr Bojan Kozomara , oftalmolog 

Kratkovidost kod djece je u posljednjoj deceniji postala česta pojava. Veoma je važno da roditelji u potpunosti budu upoznati sa svim detaljima u vezi kratkovidosti i dječijih dioptrijskih naočara kako bi se njihovi mališani što jednostavnije i bezbolnije navikli na pomagalo koje će postati sastavni dio njihovih života.

Ako vaše dijete dobije dijagnozu miopije, odnosno kratkovidosti, to znači da su mu predmeti koje gleda sa određene distance zamagljeni. Kratkovidost se uglavnom može pogoršati tokom djetinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigovati pomoću dioptrijskih naočara. Ukoliko vaš mališan na vrijeme počne da nosi dioptrijske naočare za djecu i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid djeteta ne bi trebalo da se pogoršava. 

Šta uzrokuje kratkovidnost kod djece?

Ako vaše dijete ima miopiju to znači da mu je očna jabučica nešto duža od normalnog i da se zraci svjetlosti koji omogućavaju da vidimo slike fokusiraju ispred mrežnjače, a trebalo bi da se fokusiraju direktno na mrežnjači. Kada se to desi predmete koje djeca gledaju sa određene udaljenosti nijesu oštri, već su zamagljeni. 

Multifokalna kontaktna sočiva, dioptrijske naočare za djecu ili kapi za oči koje propisuje oftalmolog mogu usporiti progresiju miopije kod djece. S druge strane stavljanje kapi klincima može biti neugodno, mogu postati osjetljivi na svjetlost ili mogu osjetiti svrab ili neugodnost.

Kako znati da li su naočare idealno rješenje za probleme sa vidom?

Problemi sa vidom, kod djece, najčešće počinju između šeste i 12. godine života, a briga o vidu je veoma važna stvar tokom školovanja. Zato je potrebno redovno voditi djecu na preglede. Osim ako dijete baš ne želi da nosi dječije dioptrijske naočare, što je rijetko, ono vam najvjerovatnije neće samo reći da ima problem sa vidom. Upravo zato morate pratiti simptome koji ukazuju na to da su mu potrebne dječije dioptrijske naočare, a neki od njih su sljedeći:

 • Dijete drži knjigu, tablet ili svesku blizu lica
 • Sjedi blizu televizora
 • Škilji ili zatvara jedno oko kada čita
 • Žali se na glavobolje
 • Suze mu/joj oči
 • Često trlja oči rukama

Ako dijete naprasno popusti u školi ili postane lošije u vanškolskim aktivnostima, uzrok tome može biti pogoršanje vida. Ukoliko pita učiteljicu da sjedi bliže tabli, to takođe može biti jedan od znakova koji upućuje na kratkovidost i potrebu da se nose naočare za vid.

Ako primjetite neke od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod oftalmologa jer je jako važno da se kratkovidost tretira što prije kako vid ne bi uticao na kvalitet života vašeg djeteta. Kad su djeca u pitanju, ljekar će najvjerovatnije, za korekciju vida, prvo propisati dioptrijske naočare za djecu. Iako su i kontaktna sočiva sasvim sigurna za djecu, preporučuju se kasnije kad roditelj procijeni da je dijete dovoljno zrelo da ih samo stavlja i održava.

Kako napraviti najbolji izbor?

Kad su u pitanju dječije naočare za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Kupovina dječijih naočara može biti veoma izazovna jer je važno da se odlučite za ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standarde, ali i da se vašem djetetu sviđaju. Prije nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte šta je to što vaše dijete želi, ali i koje su dječije naočare za vid po preporuci stručnjaka najbolje. Pokušajte da pomirite te dvije stvari.

Većina optika ima veoma veliki izbor dioptrijskih okvira za djecu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće, jer većina roditelja kupi onaj koji se djetetu najviše svidio izgledom, a to nije uvijek najbolja opcija.

Stoga, kada kupujete dječije dioptrijske naočare vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora:

Debljina okvira  

To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje je potrebno da imate u vidu prije kupovine okvira. Prije nego što počnete tražiti okvire za dječije naočare za vid, upoznajte optičara sa dioptrijom i debljinom stakala koje dijete treba da nosi. Ukoliko su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će na taj način stakla izgledati vizuelno tanja.

Neka dječije naočare budu moderne

Ne gledaju baš sva djeca blagonaklono na nošenje naočara i zato je veoma važno da se djetetu okviri svide kako bi lakše prevazišlo činjenicu da mora da ih nosi.  Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već djetetu pokažite i one šarenije modele.  S druge strane, jednobojni okviri za dječije dioptrijske naočare u nekim jarkim bojama poput crvene ili narandžaste mogu uljepšati lice djeteta i imati pozitivan efekat da pokazuju svoje naočare s ponosom, a ne da stalno budu svjesni kako ih nose, u smislu tereta.

Za izbor su važni tip kože i oblik lica

Detalji na koje takođe treba da obratite pažnju jesu i tip kože vašeg djeteta i naravno oblik lica. Na primjer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i tirkizne nijanse se savršeno slažu sa toplijim tonovima kože. Isto tako, vjerovatno ćete naići i na zanimljive okvire za dječije naočare za vid koji odgovaraju različitim oblicima lica. U svakom slučaju važno je da dijete proba što više stilova i oblika prije nego što se odluči za onaj savršeni.

Važnost materijala

Kad je u pitanju materijal koji se preporučuje kada je riječ o manjoj djeci, plastika je i dalje broj jedan, posebno ukoliko sadrži TR90 materijal – plastiku napravljenu po švajcarskoj tehnologiji koja omogućava superfleksibilne okvire. Oni su veoma otporni i ne gube oblik.  Isto tako topla preporuka stručnjaka jeste da birate hipoalergene materijale. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dječije naočare napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se desiti da stakla počnu ispadati, kao i da tokom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.

Most koji savršeno prijanja

Okvir za dioptrijske naočare počiva na nosu i mora dobro da prijanja, da ne klizi i da ne žulja, jer u suprotnom djeca mogu imati problema sa vidom. Dioptrijske naočare za djecu ne smiju da klize s nosa, ali isto tako, most ne smije biti previse usko postavljen kako naočare ne bi bile neudobne. Idealna opcija je odabrati okvir koji ima podesivi most kako bi dijete samo prilagođavalo naočare za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati uticaj i na to kako dječije dioptrijske naočare izgledaju na licu.

Zakrivljenost ručkica

Dio ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju djeci omogućava udobnost nošenja, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočare neće padati. Zato je veoma važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi djeca nesmetano mogla da budu djeca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočare ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namijenjeno manjoj djeci.

Kako odabrati prava stakla za dječije naočare?

Kada je riječ o materijalima od koga su napravljena stakla za dječije dioptrijske naočare najbolje je da se posavjetujete sa optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dijete. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočare za djecu napravljena od materijala koji je otporan na udarce i da imaju UV zaštitu. Takođe, materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dijete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili računarom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tokom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Kako da nošenje naočara djetetu bude cool?

Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidosti i mora da nosi dioptrijske naočare, pripremite se i na to da u početku može osjećati otpor prema tome. Vi ste tu da mu pokažete kako nošenje naočara može biti cool.

Nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći:

 • Neka dijete učestvuje u biranju okvira za dioptrijske naočare uz vaše sugestije, jer će se u tom slučaju osjećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
 • Budite strpljivi i nemojte gubiti živce ako dijete ne želi stalno da nosi dioptrijske naočare za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi i povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15 do 20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vrijeme nošenja. Nagradite dijete kada dostigne dnevni ili sedmični cilj. Vremenom će dijete samo shvatiti kako su mu dioptrijske naočare neophodne.
 • Stalno ih podsjećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
 • Pokažite djetetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtića koji nose naočare, poznate naučnike, književnike, muzičare, sportiste…
 • Povremeno provjerite da li im naočare za vid dobro stoje, da li su se negdje olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vrijeme reagujte.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply