Bez razumijevanja za trudnice i porodilje

Trudnice i porodilje na bolovanju, od pojave korone suočavaju se sa problemima svakog mjeseca jer veliki broj servisa u okviru aplikacije eZdravlje ne funkcioniše, iako zvanično postoji. Ukoliko žele da zakažu termin kod svog izabranog ljekara opšte prakse, to ne mogu da urade ukoliko je njihov ljekar trenutno u nekoj od COVID ambulanti ili je zbog reorganizacije i renoviranja nekih domova zdravlja nedostupan. Čak i u slučajevima kada im je dozvoljena opcija zakazivanja i izaberu neki od ponuđenih termina, dešava se da po dolasku u dom zdravlja to ne važi.  

Tako trudnice i porodilje nijesu u mogućnosti da na jednostavniji način dođu do ljekara, dobiju doznake, potrebne upute ili dokumentaciju koja im je neophodna za refundaciju određenih troškova. Prema tvrdnjama nekih od njih koje su se obraćale udruženju Roditelji i portalu Roditelji.me, dodatni rizik predstavlja i nepoštovanje mjera prilikom ulaska u domove zdravlja.

“Preporuke nadležnih da umjesto trudnice u Dom zdravlja ili Fond može doći i neko drugi iz porodice nekada mi ništa ne znači. Niko ne zna kakve su okolnosti u kojoj porodici i da li na primjer moj suprug ima mogućnost da odsustvuje sa posla da bih ja dobila doznake. A to je nešto što moram obezbijediti svakog mjeseca”, smatra buduća majka Ana.

Osim usluga domova zdravlja, sporno je i ostarivanje prava u Fondu za zdravstveno osiguranje, jer trudnice moraju svakog mjeseca, nakon pribavljenog izvještaja ginekologa, predate dokumentaciju ljekarskoj komisija. Nakon toga, tek slijedi procedura dobijanja doznaka od izabranog ljekara opšte prakse.

Prema nedavnim navodima direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Seada Čirgića, u okviru servisa eZdravlje postoji platforma eNaručivanje, u okviru koje osiguranici koji su na “komisijskom bolovanju”, mogu da naruče izdavanje doznaka putem ovog portala.

“Nakon naručivanja doznaka, kad doktor završi proceduru izdavanja doznaka, osiguraniku se vraća informacija da je doznaku moguće preuzeti na pultu doma zdravlja. Tako osiguranik nakon dobijanja ove informacije na mobilnom telefonu, treba u domu zdravlja da preuzme odštampane i ovjerene doznake”, istakao je Čirgić za Pobjedu.

Osiguranici Fonda, kako je kazao, ne moraju u vrijeme pandemije koronavirusa lično da prisustvuju ni vijeću Ljekarske komisije, već mogu da predaju medicinsku dokumentaciju službi Fonda koja je dalje razmatra.

Objašnjenja iz FZO, objavljena prošle sedmice, izazvala su nove komentare čitalaca našeg portala na društvenim mrežama, koji su naveli da je u praksi mnogo toga drugačije.

“Na riječima je to sve tako super isplanirano, u praksi zakažem preko portala za doznake, dođem tamo i kažu mi da je doktorka u COVID ambulanti. Onda kažu da dođem popodne, pa onda da je gužva i da po doznake dođem na kraj smjene ili sjutra”, piše jedna od posjetiteljki portala.

U jednom od komentara čitateljka navodi da je, nakon što je zakazali  pregled preko portala, sestra u DZ-u obavijestila: “To kod nas ne važi”.

Iskustvo jedne majke iz Budve takođe je apel za nadležne u domovima zdravlja da pokušaju da, tokom pandemije koronavirusa, pokušaju da pomognu naročito osjetljivim grupama građana.

“Nemam problem sa zakazivanjem kod izabranog ginekologa, ali do izabranog ljekara opšte prakse nemoguće je doći, jer u budvanskom domu zdravlja u obje smjene trenutno radi samo po jedan ljekar. I kada preko eNaručivanja uspijem da naručim doznake, taj servis ne funkcioniše”, priča ova trudnica.

Poseban problem za nju predstavlja i procedura za refundaciju troškova za medikamente koje koristi.

“Uprkos specijalističkom izvještaju hematologa, kao i mog kartona kod ginekologa, da bih ostvarila pravo na refundaciju lijeka koji koristim i do sada sam ga kupovala, moram dostaviti i dodatnu dokumentaciju, naloge za prethodni period. Za to su me uputili kod izabranog ljekara. Smatram da su takve procedure suvišne i da je za potvrdu da koristim taj lijek dovoljan valjda izvještaj hematologa koji mi je i propisao terapiju”, ističe ona.

Ništa manje problematično nije ni njeno nedavno iskustvo kada je posjetila buvanski Dom zdravlja i pri tom se, u prolazu, našla sa velikim brojem zaraženih od koronavirusa koji su čekali snimanje pluća.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply