Bratić: Podržaćemo žene i djevojke u nauci kroz brojne programe

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pružiće punu podršku djevojkama i ženama koje svojim radom u nauci mijenjaju svijet i pomažu nam da ga bolje razumijemo, poručila je danas ministarka Vesna Bratić povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci.

Kako je najavila, Ministarstvo će podsticati žene i djevojke u nauci kroz brojne programe resora nauke, ali i promovisati nauku kroz formalni obrazovni sistem.

“Žene bi trebalo da budu još vidljivije u nauci i u tome bi trebalo da im pomogne cijelo društvo. Ono što su nam u naslijeđe ostavile velike svjetske naučnice, obavezuje nas da prepoznajemo i podstičemo žene da ostvare svoj pun potencijal u ovoj oblasti. S radošću i ponosom na sve naučnice svijeta čestitam vam vaš dan”, poručila je Bratić.

Ujedinjene nacije su 2015. godine usvojile rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, ali i dalje jačala rodna ravnopravnost.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO organizuje danas online obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, a ovogodišnja tema je: „Žene naučnice u prvim redovima u borbi protiv COVID-19“.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply