Dječiji dodatak za svu djecu do šest godina

Sva djeca u Crnoj Gori do navršene šeste godine će primati dječiji dodatak u iznosu od 30 eura, dok će djeca u stanju materijalnih i drugih potreba primati 44 do 60 eura do navršene 18. godine, što je takođe značajno povećanje, saopštio je danas šef poslaničkog kluba Crno na bijelo i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On je kazao da je odluka o dodjeljivanju dječijeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori rezultat dogovora URE, Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, kao i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade.

Velika stvar za najmlađe građane i, kako je rekao, veliki korak naprijed za Crnu Goru, postignut je i zahvaljujući inicijativi, komunikaciji i razumijevanju predsjednika Skupštine Alekse Bečića i ministra Milojka Spajića.

“Naša borba za dječije dodatke traje još od 2015. godine kada su poslanici Mladen Bojanić i Dritan Abazović predložili izmjene zakona da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječije dodatke, a da ugrožene kategorije djece primaju 50 odsto veće naknade. Poslanici DPS-a glasali su protiv”, napisao je Konatar na Tviteru.

On je naveo da činjenica da će svako dijete u Crnoj Gori primati dječiji dodatak predstavlja jedan od najvećih uspjeha Građanskog pokreta URA, ali i lično njegov od kada je u politici.

“Ponosan sam što ćemo pomoći djeci i roditeljima”, naveo je poslanik.

O izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, objavljenim na sajtu Skupštine, poslanici će se izjasniti na sjednici zakazanoj 18. februara. Nakon usvajanja i stupanja na snagu, primjena Zakona se očekuje od 1. jula ove godine.

Novi dio Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kako je navedeno u predlogu, glasi da pravo na dodatak može ostvariti dijete do navršene šeste godine života, kao i djeca koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja, dodatka za njegu i pomoć ili lične invalidnine.

Pravo se odnosi i na djecu bez roditeljskog staranja, kao i one čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije. Pravo na dodatak imaće troje djece u porodici.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply