Vučinić se izvinio majkama

Foto: TVCG

Lider Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da je njegova izjava “da majka ne može biti dobra majka ako je zauzeta biznisom i politikom” bila samo nespretna formulacija. On se danas, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, izvinio svim ženama zbog izjave sa sjednice skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, koja je prošle sedmice izazvala burne reakcije javnosti.

Ističući da je shvatio šta je kazao tek kad je izgovorio tu rečenicu, posebno izvinjenje uputio je samohranim majkama, koje se bave ovim djelatnostima. Zapitao se, takođe, koliko se tim poslovima mogu posvetiti majke djece predškolskog uzrasta.

“Čak su mi neke majke rekle da im je i osam sati na poslu pogubno za ono što žele da urade sa djecom”, rekao  je Vučinić.

On smatra da su mnogi ipak shvatili šta je želio da kaže.

“Sve je počelo kada je koleginica Božena Jelušić počela da iznosi podatke o procentu žena u politici i u biznisu. Samo sam želio da kažem da je to iz razloga zato što žene imaju tu svoju ulogu da su majke i baš zbog toga da se nakon rađanja i podizanja djece odlučuju za neka takva zanimanja koja zahtijevaju veću posvećenost“, izjavio je Vučinić.

Kao član Odbora za rodnu ravnopravnost želi, kako je istakao, da doprinese da se “ne ograničavamo bilo kakvim procentima i kvotama, ako su neke žene sposobnije u politici ili bilo kojoj djelatnosti”.

Njegova koleginica iz Odbora za rodnu ravnopravnost Zdenka Popović kaže da je, poznajući Vučinića, ubijeđena da je to samo bila nespretna formulacija.

“Smatram da je on neko ko je suviše mlad da bi spoznao snagu riječi i koliko je nekada potrebno razmisliti, pa reći. Ja se nijesam pronašla u tim riječima. Dugo sam u politici, sticajem životnih okolnosti samostalno sam brinula o djeci. Oni su sad odrasli ljudi, ali sam se trudila da sve svoje vrijeme posvetim djeci i oni su mi uvijek bili prioritet”, kazala je Popović.

Ističe da se njena djeca nijesu osjećala zapostavljenim zbog njenog zanimanja.

Ona se naglasila da se nameće pitanje zašto smo donosili toliko zakona i strategija ako se oni ne implementiraju na pravi način i ako se praktično danas na svakom koraku susrijećemo sa nekim vidom diskriminacije, isključenja ili poniženja.

“Već na prvoj stepenici, ako želi da se aktivno bavi nekim poslom, žena se susrijeće sa ogromnim problemom, jer prvo pitanje poslodavca je da li je udata, planira li porodicu i da li ima djecu. Ako su odgovori potvrdni ona je automatski isključena. Priroritet imaju muškarci, jer poslodavac smatra da oni neće imati one probleme koje žena može imati oko djece, eventualnog trudničkog bolovanja i odsustva sa posla”, podsjetila je Popović.

Ona je naglasila da smo, nažalost, i dalje ostali duboko zakopani u tradicionalnim rovovima, gdje žena treba da bude žena, da bude u kući, domaćica i majka, odnosno stub porodice i kuće. Iz tih rovova ćemo se, smatra Popović, tek kada unaprijedimo obrazovni sistem, ali još od vrtića.

Prema njenim riječima, da uloga žene i muškarca nije podjednako važna je, nažalost, prećutni stav mnogih političara u državi.

Izvor: TVCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply