Djeda Mraz krenuo iz Laponije, SZO saopštila da je bezbjedan od korone

Jolupukki, kako Djeda Mraza zovu u Finskoj, otisnuo se na sankama iz Laponije na pretpraznično putovanje oko svijeta kako bi stigao da prije Božića svima podijeli poklone.

Finski Djeda Mraz preći će više od 450 milona kilometara kako bi svima na vrijeme čestitao Božić i naravno, donio poklone.

Nacionalni servis Finske, televizija Yle, prvi put je emitovao polazak Djeda Mraza na put 1965. godine. Redovno emitovanje početka putovanja postalo je godišnja tradicija osamdesetih godina.

Pored evropskih emitera, početak prazničnog putovanja oko svijeta, posljednjih godina, preuzimaju i TV kanali širom svijeta, od Japana do SAD.

Djeda Mraz je u Finskoj poznat kao Jolupuki (doslovno „božićna koza“), a finsku djecu obično posjećuje lično u njihovim domovima na Badnje veče.

Međutim, zbog gustog rasporeda koji Djeda Mraz ima, ove posjete tradicionalno obavljaju zamjenici Djeda Mraza koji, obično za sitnu naknadu ili u zamjenu za domaće pecivo, dolaze u domove širom Finske odjeveni kao najpoznatiji nasmijani djed u crvenom odijelu.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije u srijedu je saopšteno da je Djeda Mraz primio vakcinu protiv koronavirusa i da će biti u mogućnosti da djeci dijeli poklone u noći između 24. i 25. decembra.

“Razumijem zabrinutost zbog Djeda Mraza jer je star” i potencijalno u grupi koja je posebno izložena opasnosti od koronavirusa, rekla je zvaničnica Marija van Kerhove. “Mogu da vam kažem da je Djeda Mraz primio vakcinu protiv virusa. On je odlično, kao i njegova gospođa, i trenutno su veoma zauzeti.”

Zvaničnica SZO je još rekla da djecu ne treba da plaše epidemiološke mjere i ograničeno kretanje.

“Djeda Mraz će moći da ulazi i izlazi iz vazdušnog prostora kad to želi i tako će moći da dijeli poklone”, rekla je ona, ali je dodala da djeca iz cijelog svijeta treba da shvate da će Djeda Mraz strogo poštovati mjere držanja fizičke distance.

Prema njenim riječima, djeca na Badnje veče treba rano da idu na spavanje, a Djeda Mraz će putovati širom svijeta da bi dijelio poklone.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply