Njega kože beba

https://www.facebook.com/mustelacrnagora

Sponzorisana objava

PIŠE: dr Sonja Šofranac, pedijatar-neonatolog

Postoje značajne razlike između kože odraslih osoba i kože beba. Bebina koža je tanja, nježnija, sa nedovoljno razvijenim mehanizmom odbrane od dejstva spoljašnjih uticaja, prodora bakterija i iritanasa, kao i povećanim rizikom od isušivanja. Površina kože  je 5 puta veća u odnosu na njihovu masu, što doprinosi neuporedivo većoj resorpciji svih supstanci koje se nanose na kožu.

Njega kože

Pod njegom kože se podrazumjevaju mjere i aktivnosti koje se preduzimaju radi održavanja higijene i normalne funkcije kože. Osnovni cilj njege jeste da koža bude lijepa, zdrava i da se smanji mogućnost iritacije.

Kao i za kožu odrasle osobe, i za bebinu kožu je bitno odabrati adekvatnu kozmetiku, koja odgovara tipu kože, bilo da je u pitanju normalna, suva, atopična ili veoma osjetljiva koža.

https://www.facebook.com/mustelacrnagora

Preporuka je da se beba kupa 3 puta sedmično uz korišćenje adekvatnih kupki, pod mlazom tople vode. To ne znači da bebu ne treba osvježiti vodom, naročito u ljetnjim mjesecima. Temperatura vode treba da bude slična temperaturi tijela, što se obavezno provjeri prije kupanja.

Pretjerano kupanje može skinuti sa kože novorođenčeta zaštitni sloj i dovesti do suvoće i perutanja. Prirodni i organski proizvodi su bezbjedni u odnosu na parfemisane proizvode koji mogu da izazovu osip i isuše osjetljivu kožu bebe.

Najčešće promjene koje se javljaju na koži beba su osip od vrućine, ojed ispod pelena i tjemenjača.

Osip se manifestuje pojavom crvenih tačkica na vratu i na prevojima kože ispod pelena. Nije potreban neki poseban tretman osim što se toku dana beba više puta osvježi kupanjem u mlakoj vodi.

Pelenski  ojed se manifestuje pojavom crvenila i svraba. Nastaje zbog toga što je dio kože izložen stalnom dejstvu vlage usled kontakta sa mokraćom i stolicom, kao i trenja odjeće i pelena o kožu usled pokreta bebe.

Regiju kože zahvaćenu ojedom posle pranja i brisanja potrebno je namazati u tankom sloju kremom koja u sebi sadrži cink-oksid i namjenjena je da umiruje osjetljivu kožu pelenske regije. Naravno, važno je često mijenjati pelene, u prvim mjesecima života na 2 sata, a kasnije po potrebi, nakon svake stolice ili na 3-4 sata.

https://www.facebook.com/mustelacrnagora

Tjemenjača predstavlja masne naslage na kosmatom dijelu glave koja se javlja ponekad kod novorođenčadi usled pojačanog lučenja lojnih žlijezda . Mora se ukloniti jer predstavlja podlogu za razvoj bakterija. Najčešće se javlja oko trećeg mjeseca, a povlači oko osamnaestog mjeseca života.

Nastalu tjemenjaču je najlakše ukloniti primjenom kreme i šampona za tjemenjaču. Krema se može staviti da djeluje u toku noći i tako omekšati naslage, a onda ujutru oprati šamponom za tjemenjaču. Ukoliko se naslage ne otklone posle prvog tretmana, postupak se ponavlja koliko je potrebno.

https://www.facebook.com/mustelacrnagora

Poseban problem, koji pogađa svako peto dijete predstavlja atopijski dermatitis, poznatiji kao ekcem. Uglavnom se javlja u prvoj godini života, najčešće između 2-5. mjeseca, češće kod beba koje su na vještačkoj ishrani. Hroničnog je karaktera, sa periodima pogoršanja i poboljšanja.

Ekcem se najčešće javlja na licu (obrazima i čelu) i na zglobovima ruku i nogu, ali može zahvatiti i ostale dijelove tijela. Koža zahvaćena ekcemom je zadebljala, gruba na dodir, i na njoj se pojavljuju crvenkaste, djelimično slivene papule – uzdignute promjene na koži, a mogu i mali plikovi, koji nakon određenog vremena pucaju, a sasušivanjem nastaju kraste. Zahvaćeni dio kože svrbi, a češanje često izaziva dodatnu infekciju, uglavnom bakterijsku.

Osnova terapije je adekvatne njega, primjenom uljanih kupki i emolijentnih krema.

Kupanje se obavlja uljanim kupkama sa fiziološkim pH u mlakoj vodi čija temperatura ne prelazi 36-37 stepeni. Nakon kupanja, na vlažnu kožu se nanosi emolijentna krema u onoj količini koja ja potrebna da koža ne djeluje suvo.

Emolijentne kreme ublažavaju svrab, djeluju protivupalno, pospješuju biosintezu lipida koji nedostaju koži.

https://www.facebook.com/mustelacrnagora

Veoma su važne i preventivne mjere. Potrebno je ustanoviti na šta je dijete alergično i ukloniti uzrok (hrana, alergeni koji se udišu…). Djecu isključivo oblačiti u pamučnu odjeću koja koži omogućava da diše, uz izbjegavanje vještačkih materijala i vune koji je dodatno iritiraju.Posteljina takođe treba da bude od prirodnih materijala. Dijete ne treba pretopljavati, jer znojenje dodatno pogoršava postojeći ekcem. Potrebno je voditi računa i o redovnoj higijeni noktiju i redovno ih skraćivati, da dijete češanjem ne bi inficiralo kožu.

Ne zaboravimo da je pravilno i svakodnevno održavanje higijene kože, uz primjenu odgovarajućih klinički i dermatološki ispitanih proizvoda uslov za zdravu kožu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply