Predloženi amandmani da se zadrži pravo na starosnu penziju

Crnogorski parlament počinje danas raspravu o Predlogu izmjena i dopuna Zakona penzijsko-invalidskom osiguranju, a izjasniće se i o amandman poslanika kojima je udruženje Roditelji tražilo da se založe da ostane na snazi odredba o starosnoj penziji roditeljima i starateljima djece sa teškim smetnjama u razvoju.

Predloženim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju se od naredne godine ukida pravo da jedan od njih sa 20 godina staža ode u starosnu penziju. Ministarstvo rada i socijalnog staranja navodi se da je razlog ukidanja penzija “pravednost i održivost penzijskog sistema“”

Prema podacima Fonda PIO, u Crnoj Gori je 421 roditelj ostvario pravo na penziju po ovom osnovu. S obzirom na to da je zemlji ukupno 115.000 penzionera, roditelji djece sa teškim smetnjama u razvoju ne čine ni 0,4 odsto penzionerske populacije.

SDP amandmanom traži da se to pravo ostane, dok je samostalni poslanik Aleksandar Damjanović amandmanom precizirao da se to pravo stekne sa 15 godina staža osiguranja.

“Država godinama razvija praksu pravne nesigurnosti za osobe sa invaliditetom (OSI) i njihove porodice. Ako je država uslovila roditelja da brine o djetetu ili više djece s invaliditetom, istovremeno kako misli da se taj roditelj može zaposliti i raditi i obezbijediti ekonomsku sigurnost u starosti”, navodi klub poslanika SDP-a u obrazloženju amandmana.

Udruženje Roditelji pisalo je prošle sedmice, nakon što je Vlada poslala Predlog Zakona parlamentum nezavisnom poslaniku Neđeljku Rudnoviću da djeluje amandmanski i zadrži ovu odredbu, a zatim je u ponedjeljak isti zahtjev dostavilo svim poslaničkim klubovima i predsjedniku Skupštine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply