Plaćeno odsustvo za roditelje djece preškolskog uzrasta

Nacionalno koordinacionoi tijelo za zarazne bolesti odlučilo je danas da se roditelju/staratelju/hranitelju/usvojitelju ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

NKT je sinoć oko 21 sat donio odluku da se u Crnoj Gori zatvaraju javne i privatne predškolske ustanove zbog značajnog rasta zaraženih koronavirusom. Tu odluku nije pratila mjera za omogućavanje plaćenog odsustva. Udruženje Roditelji je danas pisalo svakom članu NKT-a pojedinačno i zatražilo da se ova mjera uvede, jer je značajan broj roditelja nije u mogućnosti da djecu zbrine na drugačiji način osim da budu sa njima.

Iz NKT je večeras saopšteno da su danas, bez održavanja sjednice, na osnovu saglasnosti većine članova odlučilo da se roditelju/staratelju / hranitelju/usvojitelju ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Nažalost, ova odredba se ne odnosi na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanove za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i službama za koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja navedenih mjera. Naknadno su dodati sudovi, državno tužilaštvo i Agencija za sprječavanje korupcije.

Mogućnost plaćenog odustava se odnosi na zaposlene roditelje i u privatnom i u javnom sektoru.

Svi koji žele da koriste pravo na plaćeno odsustvo u obavezi su o tome da obavijeste svoje pretpostavljene – rukovodioce organizacionih jedinica, kao i da u roku od narednih 5 radnih dana obezbijede dokaze o ispunjenosti uslova za korišćenje prava na plaćeno odsustvo, i to potvrdu da drugi roditelj/staratelj/hranitelj/usvojitelj neće po ovom osnovu ostvarivati pravo na plaćeno odsustvo kod svog poslodavca i izvod iz matične knjige rođenih kao dokaz o starosti djeteta (može kopija).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply