Ojačan volonterski tim udruženja Roditelji za pružanje podrške u obrazovanju

Udruženje Roditelji je organizovalo dvije obuke o vještinama komunikacije, namijenjene volonterima koji su u toku godine u kontinuitetu pružali individualnu i grupnu podršku pri učenju djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Obuke su pohađali i volonteri koji su u vrijeme epidemije koronavirusa i programa #UčiDoma pružali podršku kroz servis Online Učionica Družionica djeci kojima je bio potreban ovakav vid podrške.

Obuka „Izazovi komunikacije – Tajne uspješnog komuniciranja“ održana je 8. juna a vodila je Danijela Knežević, menadžerka kreativnih komunikacija. Radionica je bazirana na osnovnim postulatima komunikacije. Učesnici su imali priliku da razgovaraju o komunikaciji, vrstama i kanalima komunikacije, pretpostavkama i izazovima, kako u svakodnevnoj komunikaciji tako i prilikom rada sa djecom. Radionica je realizovana preko Zoom platforme podstičući interaktivan rad učesnika.

Druga obuka pod nazivom „Komunikacija sa djecom – Kako pohvaljivati i kritikovati“ realizovana je 10. juna i bazirana je upravo na komunikaciji sa mališanima, izazovima sa kojima se susrijeću u radu sa njima, kao i načinima na koje produktivno pohvaljivati i uputiti kritiku djetetu.

Obuku je vodila Darija Petović Bambur, psihoterapeutkinja, transakcioni analitičar pod supervizijomi i voditeljka programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje.

Osim obuka, još jedan segment koji je namijenjen jačanju tima volontera, njihovih kapaciteta, kao i sumiranju utisaka nakon završetka programa Online učionica družionica je Supervizija sa koordinatorima programa podrške pri učenju, a realizovana je takođe preko Zoom platforme.

Jačanje tima kroz obuke i superviziju, realizovano je u okviru projekta “Programi podrške roditeljstvu u zajednici”, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply