Razrokost može ukazati na ozbiljnije zdravstvene probleme

Foto: Ilustracija

Ako je u prvim mjesecima života djetetu oko usmjereno u jednu stranu i ne pomjera se, mora se odmah javiti ljekaru, makar beba bila stara 15 dana, kazala je oftalmološkinja dr Nataša Jovović. Kako navodi, strabizam tj. razrokost može ukazati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Po posljednjim svjetskim istraživanjima strabizam, odnosno, razrokost kod djece sve je prisutnija pojava, te roditelji imaju više razloga za brigu.

“Kada beba povremeno gleda u pravcu nosa, ispravlja svoj vid, i to nije strašno. Djeca do svoje šeste godine ispravljaju vid”, kazala je dr Jovović gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti.

Ako postoji strabizam kod nekog člana u porodici, treba se ranije javiti ljekaru, navodi ona.

“Bitno je da vidimo da li dijete dobro vidi, da provjerimo oštrinu, dubinu, funkciju ili je u samo u pitanju estetski problem. Teško da roditelj može da primjeti kada dijete slabije vidi na oba oka. Ako se ono teško snalazi u prostoru, ili ako mu nije usmejerena pažnja, to mogu da budu znakovi koji ukazuju na djetetovu slabovidost”, pojasnila je dr Jovović.

Prvi oftalmološki pregled, ukoliko dijete ranije nije imalo problema, poželjan je između tri i četiri godine.

“Strabizam se može liječiti bez nošenja naočara, međutim kada postoji potreba za dioptrijom, tada je nošenje naočara neizbježno, ali to je sve individualno. Veće dijete bolje prihvati naočare jer shvata da sa njima bolje vidi, kod manje djece mnogo više roditelji misle da će ih dijete teže prihvatiti nego što je to slučaj”, rekla je Jovović.

Strabizam može da bude nasljedan. Vrlo je bitno kakvo je bilo liječenje kod člana porodice. Da li je bila operacija, postoji li slabodividost, koliko intervencija je rađeno, je li liječenje bilo lakše.

Za manje strabizme nije indukovana operacija, za neke veće jeste.

Kako pomoći djetetu da lakše prihvati nošenje flastera i naočara i ostale savjete doktorke podgledajte detaljnije u Roditeljskom kutku emisije Boje jutra.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply