Pozivaju roditelje da vakciniši djecu u skladu sa kalendarom imunizacije

Institut za javno zdravlje Crne Gore i UNICEF pozivaju roditelje da se postaraju da njihova djeca prime rutinske, redovne  vakcine u skladu sa propisanim kalendarom imunizacije uz poštovanje mjera uvedenih zbog epidemije COVID-19 poput održavanja fizičke distance, čestog pranja ruku i vođenja računa o higijeni.

„Zaštita od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom osnovno je pravo svakog djeteta i naša je dužnost da omogućimo ostvarivanje tog prava svakom dječaku i djevojčici u Crnoj Gori. UNICEF poziva na vakcinaciju kako bi izbjegli nove krize sa zaraznim bolestima koje se zahvaljujući vakcinama mogu spriječiti“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali povodom Svjetske nedjelje imunizacije koja se svake godine obilježava od 24. do 30. aprila, .

Imunizacija, kako se navodi u saopštenju, predstavlja jednu od najefikasnijih javno-zdravstvenih intervencija: samo od 2000. godine imunizacija protiv malih boginja spasila je živote oko 23,2 miliona djece. Zahvaljujući vakcinama, prošle godine, majčinski i neonatalni tetanus, koji je izuzetno fatalan za novorođenčad, nije bio iskorijenjen u samo 12 zemalja svijeta, a divlji poliovirus je bio zabilježen u samo dvije zemlje.

Institut i UNICEF ukazuju da je globalna pandemija COVID-19 podsjetnik na to kako brzo može doći do epidemije kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice. Hitna potreba za vakcinom protiv COVID-19 ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije. Dok naučnici širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv novog koronavirusa i dok su zdravstveni sistemi suočeni s ogromnim pritiskom usljed odgovora na COVID-19, nacionalni programi rutinske imunizacije su važniji nego ikada, podsjeća se u saopštenju.

„Epidemija COVID-19 otkriva kako svijet izgleda kada nemamo vakcinu protiv zarazne bolesti. Vakcine za COVID-19 još  nema, ali posjedujemo efikasne i bezbjedne vakcine za druge ozbiljne i veoma zarazne bolesti, poput malih boginja. Dok preduzimamo odgovarajuće mjere da spriječimo širenje COVID-19, moramo uložiti dodatne napore da osiguramo da sva djeca budu vakcinisana prema propisanom kalendaru vakcinacije“, poručuje epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić.

Radi tačnog informisanja na ovu temu, svim građanima se preporučuje da koriste pouzdane izvore informacija poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply