Pandemija i razvedeni roditelji: Budite najbolji roditelj koji možete biti

PIŠE: dr Jelena Perunović-Samardžić, pedagoškinja, Udruženje pedagoga Crne Gore,

Za razvedene parove roditeljstvo može postati potpuno novi izazov tokom pandemije koronavirusa. Za mnoge roditelje koji se već bore sa nizom finansijskih, emocionalnih i logističkih stresova, poremećaj koji koronavirus donosi našim zajednicama i porodicama vjerovatno će predstavlja ogroman problem.

Neki od izazova sa kojima se razvedeni roditelji suočavaju su:

– Zatvoreni vrtići, škole, igraonice;

– Izmenjeni rasporedi rada:

  • Bolest roditelja;
  • Izmenjena finansijska situacija jednog ili oba roditelja.

Naravno ovo nije sve, ima još mnogo problema sa kojima se susrijeću ove porodice – mnogo je odgovornosti, a veoma malo podrške.

Mnogo je ranjive djece kojoj treba pomoći, a koja odrastaju u uslovima stresa zbog samog razvoda roditelja, a taj stres je nerijetko praćen i svakodnevnim sukobom roditelja.

U ovoj situaciji, svaki roditelj ima izbor:

  • Da odluči da će biti dobar primjer svom djetetu i pokušavati da rješava probleme sa kojima se susrijeće na najbolji mogući način;
  • Ili da se prepusti stihiji vremena koje nas je zadesilo i zapadati u obrasce nezdravog, ne produktivnog komuniciranja sa okolinom.

Dok se borite da se prilagodite ovoj krizi, evo nekoliko predloga šta uraditi za održavanje zdravog odnosa roditelja u korist djece i kako se ponašati sa djecom u vremenu izolacije kada nisu u mogućnosti da provode vrijeme sa drugim roditeljem.

  • Uključite se aktivno u život svog djeteta. Kada prolazite ili ste prošli kroz razvod možete osjećati kao da je neophodno razgovarati sa djetetom o razvodu u bilo kom trenutku. Međutim, iako je razvod veoma važna i stresna stvar u životu vašeg djeteta, postoje i mnoge druge interesantnije i važnije priče za njegovo odrastanje.
  • Razgovarajte o običnim stvarima koje se dešavaju u njegovom svakodnevnom životu. Pitajte ga sa kim najviše voli da se druži, šta ga zaista nasmije, šta najviše voli da radi, koja im je omiljena aktivnost u slobodnom vremenu… Možda ćete morati duboko kopati i biti kreativni, jer neka djeca ne vole da daju mnogo informacija o sebi već treba naći način kako doći do njih. Odmaknite se i dajte im malo prostora. Možete mu/im opet prići kasnije, ali zasad shvatite da je podijelilo dovoljno informacija. Jedna važna napomena je da razgovor nije jedini način da upoznate svoje djete. Možete provesti vrijeme sa njim u tišini i posmatrati šta voli da radi i kako djeluje. Naučite sve što možete o njemu!
  • Nikad ne pretpostavljajte da vaše dijete zna koliko vam znači. Roditelji veoma često znaju da kažu: “Ona/on zna koliko je/ga volim”. Nikada ne pretpostavljajte to. Kada se dijete suoči sa razvodom, njegov nervni sistem može biti u velikoj pripravnosti. Ono možda pretražuje okolinu zbog znakova opasnosti i nestalih znakova povezanosti, ljubavi, pohvala, podrške. Zato mu kada god možete i imate pogodan trenutak kažite da ga volite i koliko vam znači.
  • Sarađujte sa drugim roditeljem, ne dopustite da ova situacija bude početak novog rata. Pokušavajte da u ovim teškim okolnostima već velike izolovanosti, vaše dijete ne bude uskraćeno za drugu stranu ljubavi, savjeta, pažnje.
  • U sadašnjoj situaciji pokažite razumijevanje jedno za drugo koliko god je to moguće kako bi olakšali svima a posebno vašem djetetu ove teške trenutke izolacije jer vrijeme u kojem se nalazimo je u dodatnoj krizi – zdrastvenoj, ekonomskoj, socijalnoj, emocionalnoj.
  • Uvijek govorite o drugom roditelju u pozitivnom ili neutralnom smislu pred vašim djetetom. Svi znamo da je ovo veoma teško. Postoji toliko mogućnosti da izrazite svoje razumljivo nezadovoljstvo u vezi sa bivšim/bivšom. Razgovarajte o tome sa prijateljicom ili prijateljem, nekim ko vam je blizak ko će vam dati dobar savjet.
  • Ponekad će vaše dijete možda pokušati izvući nešto negativno iz vas u vezi sa drugim roditeljem jer su u datom trenutku ljuti na njega. Možda će vam trebati Herkulova snaga, koju sigurno posjedujete, ali morate se potruditi da djetetu govorite pozitivno ili neutralno o drugom roditelju da vam se to ne bi vratilo kao bumerang.
  • Pronađite i fokusirajte se na jedinstvene osobine vašeg d Razmislite o tome koliko ste impresionirani njihovom jedinstvenom sposobnošću za neku aktivnost. Mogli biste potražiti mogućnosti da vi i vaše dijete provodite vrijeme zajedno radeći aktivnost koja podržava baš taj talenat.
  • Dopustite svom djetetu da se slobodno izrazi. Ovo je od suštinskog značaja za svako dijete, ali posebno je važno kada se dječiji roditelji razvode ili su razvedeni. Često čujemo roditelje kako govore: „Dobro si ili „Ne treba se uznemiravati. Kada svom djetetu dajemo ove odgovore, šaljemo im poruku da ono što oni osećaju nije u redu ili da treba da se promijeni. Pokažite razumijevanje za djetetove krize u danu, recite djetetu da vidite da mu tata/mama nedostaje, da znate da je to teško, time će dijete dobiti „dozvolu“ da samo priča o tome. Ne želite da se vaša djeca plaše svojih osjećanja, treba ih ohrabriti da vam pričaju o njima, da ih ispoljavaju.
  • Provedite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom, ali ne količinom već sadržajem. Razvedeni roditelji često su veoma zauzeti tako da veći dio dana ne mogu da provedu sa svojim djetetom. Istraživanja pokazuju da 15 minuta dnevno posvećenog vremena pozitivno utiče na privrženost vašem djetetu. Kada se igrate, napravite igru usmjerenu prema djetetu, njegovim potrebama, interesovanjima, željama.
  • Sami rješavajte svoje probleme sa bivšim/bivšom. Djeca nikada ne bi trebalo da budu glasnici za nas. Posao djeteta je da bude dijete. Djeca ne treba da poznaju sitnice vašeg razvoda, vaš odnos sa bivšim/bivšom ili vaše najdublje strahove. Glavni fokus vašeg djeteta treba da bude njegov život. Nisu tu da bi slali poruke napred i nazad vašim bivšim. Iako se ovo ponekad može činiti najefikasnijim, ono stavlja vaše dijete u položaj da jednostavno ne može time upravljati. Alimentacija, zakonske obaveze, starateljstvo i sva pitanja vezana za razvod su previše komplikovana da bi ih djeca u potpunosti razumjela. Dakle, ne dijelite sa djecom svoje informacije o razvodu. To im predstavlja nepravedan teret.
  • Budite otvoreni, jasni i iskreni po pitanju trenutnog stanja pandemije sa svojim bivšim partnerom. Informišite jedno drugo, dajte prave informacije o tome što se događa s vama i vašim djetetom. Pokušajte dogovoriti koje korake ćete zajedno preduzeti u zaštiti djeteta.
  • Budite odgovorni za svoje zdravlje. Pazite na sebe. U avionu kapetan kaže putnicima da stave masku za kiseonik prvo sebi pa tek onda svom djetetu. Ovo je zaista važna lekcija jer kao roditelj morate se pobrinuti za sebe prije nego što adekvatno možete pomoći svojem djetetu. Zapitajte se kakvu brigu i njegu vodite o sebi? Briga o sebi je od suštinske važnosti za brigu o drugima – naročito djeci. Ako vi niste zdravi ne možete biti od koristi ni vašem djetetu, zato slijedite uputstva o zaštiti svog zdravlja i zdravlja vašeg djeteta.
  • Budite strpljivi, nježni, osjećajni, razumni, smireni. Budite podrška vašem djetetu jer je upravo to potrebno svima, a najviše djeci.

Sve ovo pred vama su veoma teški zadaci, a dodatno to potpomaže i situacija izolovanosti u kojoj ste se našli, ali ne oklijevajte. Stavite sebe i vaše dijete u centar i neka vam to bude pokretač za sve dalje aktivnosti i djelovanja jer ipak djeca su ogledalo nas.

Najkorisnije što u ovoj situaciji možete učiniti je da budete najbolji roditelj koji možete biti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply