Kako etarska ulja pomažu djeci u ublažavanju kašlja i disanja

Sponzorisana objava

Poznato je da četinarske biljke blagotvorno utiču na respiratorne organe jer njihovi listovi (iglice četinara) sadrže isparljiva etarska ulja koja smiruju nadražene disajne puteve i olakšavaju disanje. Iz tih razloga se osobama sa čestim respiratornim problemima preporučuje šetnja četinarskim šumama ili pokraj mora gdje ima dosta četinara.

Na respiratorni sistem povoljno djeluju i etarska ulja koja se dobijaju iz četinarskih i drugih biljaka, a primjenjuju u vidu farmaceutskih preparata. Etarska ulja sadrže supstance koje imaju anti-bakterijska i ekspektorantna (olakšanje iskašljavanja) svojstva. Ne smiju se koristiti koncentrovana već razblažena u vidu rastvora ili gelova za inhalaciju ili inkorporirana u masti i kreme. Takođe je važan odabir etarskih ulja. Tako npr. etarsko ulje jele se pokazalo kao blagvotvorno kod mlađeg uzrasta.

Kod beba i djece inhalacija razblaženim etarskim uljima može biti značajna pomoć u smirivanju kašlja, olakšanju disanja i smanjenju zapušenosti nosa. Najzgodnije ih je koristiti u obliku masti koje se nanose na grudi i leđa, pri čemu etarska ulja polako isparavaju, djeca ih postepeno udišu i dolazi do ublažavanja respiratornih tegoba. U apotekama se može naći Bronholah junior mast za bebe i djecu koja sadži smješu etarskih ulja u nižoj koncentraciji pa ga mogu koristiti najmlađi. Bronholah junior mast sadrži etarska ulja mirte, jele i lavande.

  • Etarsko ulje mirte se dobija iz mesnatih listova ove biljke. Ima antimikrobni efekat i tradicionalno se koristi kod akutnih i hroničnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, veliki kašalj i sinuzitis. Mirta je porijeklom sa Mediterana, a pripada grupi zimzelenih grmolikih biljaka.
  • Etarsko ulje jele pomaže u razlaganju bronhijalnog sekreta i olakšavanju disanja. Ima i blago antiseptičko dejstvo.
  • Etarsko ulje lavande pomaže u smirivanju razdražljivosti, česte prateće pojave gripa i prehlade kod beba i djece.

Bronholah junior mast se, kako objašnjavaju iz farmaceutske kompanije Conseko pharm, nanosi na kožu grudi ili leđa. S obzirom na to da su korisnici bebe i djeca mlađeg uzrasta, ne preporučuje se primena u predjelu lica.

Pod uticajem tjelesne temperature aktivni sastojci masti se dijelom resorbuju kroz kožu do respiratornih organa, a dijelom isparavaju, inhaliraju i dovode do ublažavanja simptoma gripa i prehlade, kao što su kašalj, zapušen nos i otežano disanje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply