U Podgorici počeli sistematski pregledi za buduće prvake

Dom zdravlja Podgorica

U Domu zdravlja Podgorica počeli su sistematski pregledi za upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu.

Pedijatrica Edita Bašović kazala je da se sistematski pregledi sastoje od fizikalnog pregleda po organima, mjerenja tjelesne mase i visine, provjeravanja vida, kao i utvrđivanja da li postoje neki deformiteti kičme ili stopala.

„Porazgovaramo u sklopu praćenja psihomotornog razvoja i zrelosti za školu i eventualne mogućnosti upućivanja psihologu ili logopedu, da li je potrebno to. Na kraju završavamo sa revakcinacijom“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, u suštini se radi o zdravoj populaciji i ono na šta doktori posebno obraćaju pažnju jeste tjelesna uhranjenost djece i prevencija gojaznosti, da negdje na vrijeme uoče djecu koja imaju višak kilograma, savjetuju ih i eventualno upute u Savjetovališe za ishranu.

„Ono što je dobro je što sistematske obavljaju upravo izabrani pedijatri tako da prate zdravlje mališana, oni nijesu prvi put kod nas. I ako smo primijetili neke poteškoće ili nedostatke to na vrijeme ispravljamo“, kaže doktorka.

Prema njenim riječima, u predškolskom uzrastu je malo gojazne djece i da nema znakova fizičke neaktivnosti jer je kod njih popularno da se djeca upisuju na ples ili neki sport.

„Više mi se čini da je to kasnije u tom školskom periodu, da upravo igrice i boravak na društvenim mrežama više uzimaju vremena“, kaže dr Bašović.

Navodi da za sistematski pregled nije potrebna neka posebna priprema i da je vakcina jedino što djecu plaši, što im je neugodno.

Bašović kaže da će se sistematski pregledi raditi dok traje upis i dok se svi ne upišu u školu.

„Poziv je roditeljima da već krenu sad, da ne bude žurba kad dođe maj, jun“, dodaje ona.

Upis u prvi razred – od sistematskog do polaska u školu

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply