U Bijelom Polju uvećana naknada za novorođenčad za 50 odsto

Foto: Ilustracija

Opština Bijelo Polje je za ovu godinu Budžetom povećala iznos jednokratne naknade za novorođenčad na 150 eura, odnosno za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na sjednici Skupštine opštine, održanoj 26. decembra prošle godine, uvojena je Odluka o isplati jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u 2020. godini.

Odlukom je propisano da pravo na dodjelu novčane pomoći za novorođeno dijete mogu ostvariti roditelji koji imaju stalno mjesto prebivališta na području opštine Bijelo Polje, za dijete rođeno tokom 2020. godine.

Zahtjev za ostvarivanje prava na dodjelu novčane pomoći roditelji podnose Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, na posebnom obrascu. Uz zahtjev se prilažu sljedeća dokumenta: fotokopija lične karte jednog roditelja, uvjerenje o prebivalištu za jednog roditelja, izvod iz Matične knjige rođenih za novorođeno dijete, naziv banke i tekući račun jednog od roditelja.

U Odluci se navodi da Sekretarijat, nakon sprovedenog postupka, izdaje rješenje o odobravanju isplate jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete i dostavlja ga Sekretarijatu za finansije i roditeljima djeteta. Naknada se isplaćuje jednokratno u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva na tekući račun roditelja.

Foto: Opština Bijelo Polje

Prva beba rođena u Bijelom Polju od Opštine dobila 500 eura

Uroš Kordić, kao prva beba rođena u porodilištu Opšte bolnice u Bijelom Polju u ovoj godini, od Opštine dobio je 500 eura.

Kako je saopšteno iz bjelopoljske opštine, ovaj dječak je rođen 10 minuta nakon ponoći i prva je beba koja je rođena u Crnoj Gori, zbog čega je predsjednik Opštine Petar Smolović donio Odluku kojom je za prvu bebu rođenu u ovoj godini opredelio 500 eura.

Predsjednik Smolović u srijedu je ugostio Uroševog oca Slađana, kojem je u ime Opštine Bijelo Polje čestitao rođenje sina, ističući da je jako srećan što se radi o mladom bračnom paru, koji svoju budućnost vidi u Bijelom Polju.

“Na ovaj način želimo da stimulišemo rađanje, za koje se nadam da će u ovoj godini biti još veće. Prema podacima koje sam dobio, pravo na naknadu u prošloj godini su ostvarile 402 porodice sa teritorije Bijelog Polja. Pored naknada za novorođenčad u ovoj godini ćemo pružiti podršku i roditeljima djece do 4. razreda osnovne škole kroz besplatne udžbenike i studentima kroz stipendije”, rekao je Smolović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply