Razvoj zuba u školskom periodu

Foto: Ilustracija

PIŠE: Zorica Ražnatović, stomatološkinja, Dr Ražnatović

Postoji prirodan tok i redosljed smjene zuba. Kod neke djece stalni zubi niču ranije, a kod neke kasnije u odnosu na ostalu djecu. To je individualna stvar, od koje je mnogo važniji pravilan redosljed smjene zuba.

U sljedećoj tabeli navedeno je prosječno vrijeme nicanja stalnih zuba:

 

Dakle, prvo niču prvi stalni kutnjaci, zatim donji, pa gornji prvi sjekutići, a onda donji, pa gornji lateralni sjekutići. Nakon 2-3 godine, niču očnjaci i pretkutnjaci. U donjoj vilici – očnjak, prvi i drugi pretkutnjak, a u gornjoj – pretkutnjaci, pa očnjak.

Ukoliko primijetite da pojedini zub ne niče, a njegovi istoimeni zubi su već nikli, neophodno je da se javite stomatologu. Takođe, odlazak stomatologu je neophodan i ako su stalni zubi pri nicanju zbijeni ili nepravilno postavljeni. Ove pojave zahtijevaju ortodontsku terapiju, odnosno primjenu ortodontskih aparata.

U ovom periodu, pored dobre ishrane i higijene, neobično važno je očuvanje prvih stalnih kutnjaka-„šestica“. Ovi zubi nemaju svoje mliječne prethodnike, te često njihovo nicanje protekne neopaženo.

Oni su jako važni zubi, jer omogućavaju pravilno uzglobljenje svih ostalih stalnih zuba i vilica. Njihovo očuvanje je od neprocenjivog značaja, jer njihov gubitak dovodi do niza poremećaja. Zato je jedna od najvažnijih profilaktičkih mera – zalivanje fisura ovih zuba.

Neophodni su redovni odlasci stomatologu, jer ovaj period karakteriše veliki broj promjena u ustima koje profesionalno može da procijeni, isprati i zbrine samo stomatolog.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply