Uglavnom počeli da izdaju potvrde za vrtić

U većini domova zdravlja u Crnoj Gori počelo je izdavanje potvrda koje roditelji treba da ponesu kada dijete odvedu prvi dan u vrtić, u novoj školskoj godini. U dijelu opština potvrdu da je dijete spremno za vrtić, izdavaće od ponedjeljka, 26. avgusta.

Ljekarske potvrde za vrtić počeli su da izdaju domovi zdravlja u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Kolašinu, Nikšiću, Plavu, Pljevljima, Podgorici i Rožajama.

Iz DZ Andrijevica i DZ Ulcinj su kazali da se još niko nije interesovao za potvrde, ali da će ih izdati kada se budu roditelji javljali.

Od ponedjeljka, 26. avgusta, potvrde će početi da izdaju budvanski, kotorski i tivatski dom zdravlja. Iz DZ Herceg Novi kazali su da roditelji treba da se jave izabranom pedijatru za potvrdu u zavisnosti od toga kad dijete kreće u vrtić, jer potvrda ne smije biti stara više od sedam dana.

Iz DZ Mojkovac u ponedjeljak su nam kazali da još nemaju informaciju o tome kada će početi izdavanje potvrda.

Dom zdravlja Nikšić je zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite za teritorije opština Nikšić, Šavnik i Plužine. Beranski dom zdravlja organizuje rad u Zdravstvenoj stanici Petnjica, a DZ Plav u ZS Gusinje. Dom zdravlja Pljevlja pruža usluge primarne zdravstvene zaštite osiguranicima iz opština Pljevlja i Žabljak.

Kako su ranije iz Ministarstva zdravlja kazali portalu Roditelji.me, roditelji treba da pozovu ili odu do doma zdravlja, i medicinskoj sestri izabranog pedijatra daju informacije o tome koliko dijete ima godina i da li je uredno vacinisano. Ukoliko dijete ima između 1 i 2 godine ili između 3 i 4 godine potrebno je i da kažu da li je dijete imalo uredne sistematske preglede za taj uzrast.

Na osnovu Uredbe o ostvarivanju prava na preventivnu zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou, sistematski pregledi se obavljaju 7 puta u prvoj godini života, a potom između prve i druge te treće i četvrte godine kada se rade obavezni laboratorijski nalazi (KKS, holesterol i glikemija), navode iz Ministarstva.

Sistematski pregledi djece u Crnoj Gori

Kada su u pitanju djeca koja nemaju obavljene sistematske preglede u navedenom uzrastu i urađene laboratorijske nalaze kao i ona koja nijesu uredno vakcinisana, treba da dođu na pregled kod svog izabranog doktora.

Za razliku od njih, uredno vakcinisana djeca i djeca koja su obavila sistematski pregled ne moraju biti prisutna za izdavanje potvrde već se provjerava medicinska dokumentacija i izdaje potvrda.

“Uzrast između 2 i 3 god i 4 i 5 godine nema obavezan sistematski pregled i djeca tog uzrasta nijesu u obavezi da dolaze kod izabranog doktora ukoliko nemaju neki akutni zdravstveni problem”, navode iz Ministarstva.

Kako su pojasnili, u potvrdi koju izdaje ljekar stoji rubrika o vakcinalnom statusu djeteta u kojoj se naznačava da li dijete uredno vakcinisano ili je vakcinacija u toku ili nije vakcinisano, što nije uslov za izdavanje potvrde.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Milica Pesic pa zasto se navodi dali je dijete po kalendaru primilo vakcine.Mislim da bolesno dijete ni sam roditelj nece poslati u vrtic, tako da te potvdre samo doktorima stvaraju dodatni posao.A ako je dijete zdravo zasto nebi bilo vakcinisano.

    • Milica Pesic a uostalom….mislim da niko nikad nije dijete pregledao prije no je izdao tu potvrdu (bar vecina doktora nije). Samo nazvrlja dr da je dijete redovno vakcinisano ili da je vakcinacija u toku.

  1. U ugovoru koji potpisemo ne stoji stavka da potvrda ne smije biti starija od 7 dana, vec samo da je ista potrebna. Da li neko zna na osnovu kog propisa potvrda ne smije biti starija od 7 dana?

Leave a Reply