Sistematski pregledi djece u Crnoj Gori

PIŠE: Prim. Dr. Vesna Strainović – Lalović,  spec. pedijatar, načelnik OC ID za djecu JZU DZ Podgorica

U svakodnevnom radu izabranih doktora za djecu – pedijatara značajan dio zauzima preventivni rad. Preventivnim sistematskim pregledima prati se rast i razvoj djeteta, kao i njegovo zdravstveno stanje, od rođenja pa sve do perioda  puberteta i adolescencije, a uz sistematske preglede vrši se i vakcinacija. Imunizacijom odnosno vakcinacijom se sprečava pojava određene bolesti protiv koje postoji vakcina i koja se koristi u našoj zemlji, odnosno koja je u Kalendaru vakcinacije.

Sistematski pregledi su važni  jer nam omogućavaju da se kod djeteta vrlo rano otkriju eventualna odstupanja od normalnog razvoja i osigura pravovremeno liječenje, habilitacija i rehabilitacija djeteta, te ostale specifične mjere. Uz njih daju se i savjeti o pravilnoj ishrani i njezi djeteta (podsticanje dojenja, osiguravanje  adekvatne ishrane i sprečavanje poremećaja ishrane), vrši se zdravstveno vaspitanje i sprovodi društvena briga o djeci.

U porodilištu…

Prvi sistematski pregled obavlja se nakon rođenja djeteta, dakle u porodilištu, gdje se po rođenju djetetu mjeri porođajna tjelesna masa, porođajna tjelesna dužina, obim glave i dijete dobiva ocjenu koja govori o njegovoj vitalnosti na rođenju, Apgar scor. U prvim danima života dijete dobija i prvu vakcinu protiv tuberkuloze – BCG vakcinu.

U prvoj godini

Prvi sistematski pregled u Domu zdravlja  dijete obavlja sa 15 dana života, kod Izabranog doktora za djecu – pedijatra, gdje se djetetu mjeri tjelesna težina, tjelesna dužina. Obavlja se kompletan pregled djeteta koji uključuje pedijatrijski pregled po organskim sistemima, uz opštu procjenu kliničkog statusa i stanja uhranjenosti djeteta, ocjenu psihomotornog razvoja uz traganje za neurološkim poremećajima, orijentacionu procjenu vida, sluha i pregled kukova.

U prvoj godini života dijete ima još 6 sistematskih pregleda, u drugom, trećem, petom, sedmom, devetom i dvanaestom mjesecu života, gdje se takođe kompletno pregleda. Prvu vakcina u Domu zdravlja, kod izabranog pedijatra, dijete dobija sa navršena dva mjeseca života. Uz sistematske preglede se obavlja i vakcinacija sa tri doze vakcine protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i Haemophilusa influenzae, te tri doze vakcine protiv Hepatitisa B, u određenom vremenskom razmaku. Do šestog mjeseca života svakom djetetu se urade osnovni  laboratorijski nalazi – krvna slika i urin.

Vakcina protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, pertusisa – velikog kašlja, i haemophilusa influenzae se od 2011. godine daju u formi petokomponentne vakcine – Petaxim, i daju se u jednom ubodu.

Intenzivan rast i razvoj djeteta u prvoj godini života opravdava ovoliki broj sistematskih pregleda, koji nam omogućavaju da pratimo rast, razvoj i zdravstveno stanje djeteta, rano otkrivamo odstupanja od normalnog razvoja i djetetu osiguravamo eventualno potrebno pravovremeno liječenje. Prilikom svakog dolaska djeteta u tzv. Savjetovalište – Ambulantu za rad sa zdravom djecom, roditelji dobijaju savjete o pravilnoj ishrani i njezi djeteta.

Do polaska u školu

Sa navršenom godinom dana dijete dobija vakcinu protiv morbila, rubele i zauški. Slijedeći sistematski pregled djeteta obavlja se u drugoj godini života, uz vakcinaciju – prva  revakcina protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i Haemophilusa influenzae.

U četvrtoj godini života kod djeteta se obavlja sledeći sistematski pregled, gdje se rade laboratorijske analize – krvna slika, glikemija – šećer, masnoće – holesterol i trigliceridi, te urin. Uz kompletan pregled djeteta po organskim sistemima, djetetu se mjeri i arterijski pritisak, procjenjuje se somatski, neurološki i emocionalni razvoj, te se traga za poremećajima vida, sluha ili govora, ocjenjuje se stanje zubića i procjenjuju psihosocijalni odnosi u porodici i zdravstveni rizici za dijete.

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Na?a teta Vesna, na?e blago! 🙂 Nas izabrani doktor i najbolje stvorenje, tvrdim, medju zdravstvenim radnicima!!! Vedra i uvjek nasmejana, djeca je obo?avaju, prava DAMA! Kiss od Teodore i Lazara! :-* :-*

Leave a Reply