U narednom periodu gradnja i rekonstrukcija 17 vrtića

Na jesen će biti raspisan poziv za gradnju vrtića u Bloku 6, a Ministarstvo prosvjete najavljuje da će u narednom periodu biti rekonstruisano ili izgrađeno ukupno 17 objekata. Pripremaju novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u okviru koga će se tražiti kredit za gradnju još sedam objekata – u City kvartu, na Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, u Beranama, Bijelom Polju i Plavu,

Ministastar prosvjete Damir Šehović podsjetio je da je ove godin počela gradnja vrtića u Herceg Novom i Pljevljima, dok je za rožajski nedavno položen kamen temeljac.

“Tender za gradnju vrtića u Pljevljima vrtića vrijednog 850.000 je već u toku. Za vrtić u Herceg Novom tender je takođe u toku, početak gradnje očekuje se na jesen, a njegova procijenjena vrijednost je oko dva miliona eura”, kazao je on u intervjuu za Dnevne novine.

Ministarstvo je sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope 2013. godine, nakon peticije udruženja Roditelji, koju je podržalo šest hiljada građana, dobilo kredit od 10 miliona eura za gradnju sedam vrtića u Podgorici, Baru, Pljevljima i Ulcinju. U Ulcinju i Baru gradnja još nije počela, a još dva su preostala da budu završena – u Podgorici i Tuzima.

“Ako bismo željeli da sumiramo gro svojih planova u ovoj oblasti, rekli bismo da mi ove godine počinjemo gradnju čestiri vrtića, da nas očekuje pomenuti CEB projekat sa sedam vrtića, i izgradnja još nekoliko drugih vrtića i rekonstrukcija kakav je vrtić na Zabjelu i totalna rekonstrukcija jednog kotorskog i nekoliko podgoričkih vrtića, gdje ćemo duplirati njihove kapacitete i dobiti gotovo nove objekte. Sve ukupno, nas zapravo očekuje izgradnja ili rekonstrukcija njih 17”, objašnjava Šehović.

Prema njegovim riječima ni 1.700 novootvorenih mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore samo u prethodne dvije i po godine nije zanemarljivo.

Tamo gdje su grupe brojne, kako navodi, Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje angažman dodatnog kadra-vaspitača i medicinskih sestara, kako bi odgovorili na sve potrebe najmlađih.

Šehoviću je posebno drago što su roditelji prepoznali poruke koje je Ministarstvo prosvjete slalo kroz kampanju koja se sprovodi posljednje dvije godine čiji je naziv Zablistaću u vrtiću.

Tom kampanjom su poslali jasnu poruku da nije dovoljno podmiriti djetetove osnovne potrebe i da mentalni razvoj, koji čini srž njegovog budućeg života, prepustiti stihiji.

“Ako vodimo računa o tome da je dijete uredno, sito, da mu je toplo, prijatno, da je bezbjedno, ne postoji niti jedan razlog zbog koga istu toliku pažnju ne bismo posvetili načinu na koji se prilagođava drugoj djeci i socijalizuje, i načinima na koje se suočava sa problemima i frustracijom. Sve navedeno najupješnije se postiže upravo u okruženju sa vršnjacima”, smatra on.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply