U četvrtak samohrani roditelji o nasilju nad očevima

Nasilje nad očevima je problem o kojem se gotovo i ne govori, a o njemu će se razgovarati u toku novog susreta Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama, u četvrtak, 18. jula.

Nasilje nad muškarcima ne priznaje se kao legitimno jer se smatra da to naprosto nije moguć scenario. Sa takvom stigmom suočavaju se brojni očevi našavši se u poziciji žrtve, ulozi u kojoj se može naći bilo ko, bez obzira na pol, dob i nacionalnost.

Nasilje može trpjeti i jači pol. Na mnogo načina muškarci su nevidljive žrtve nasilja, a najzastupljenije je psihičko nasilje. Od traženja pomoći odvajaju ih društveni stereotipi jer ukoliko se odluče da prijave nasilje suočavaju se sa nizom ograničenja, osudom okoline, a reakcija institucija izostaje.

Poslušajte šta savjetnica iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji, Ivana Dukić, ima da kaže o nasilju nad očevima.

Roditelji će imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply