Završen vrtić u Tuzima, u septembru otvara vrata za oko 200 mališana

Foto: Ministarstvo prosvjete

Vrtić u opštini Tuzi završen je i u septembru će otvoriti vrata za preko 200 mališana, najavili su iz Ministarstva prosvjete.

Prema riječima ministra Damira Šehovića, radovi vrijedni oko 1,7  miliona završeni su u rokovima.

Ministar je na današnjem obilasku ovog objekta najavio je gradnju škole na Karabuškom polju, ali i 4 nova vrtića u Glavnom gradu. Objekat su obišli i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, te predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Kako je rekao ministar Šehović, objekat vrtića u Tuzima ima 11 radnih soba, multifunkcionalni prostor, kuhinju, prostorije za zaposlene kao i ostale prateće sadržaje. Šest soba će biti namijenjeno za potrebe vrtića, a 5 radnih soba za dio jaslica.

Šehović je naglasio da je vrtić u Tuzima građen u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), najavivši i 4 nova vrtića u Glavnom gradu kroz novi projekat sa tom bankom.

„Sa CEB-om je završen vrtić u Zagoriču, na Starom aerodromu i ovaj ispred koga smo danas u opštini Tuzi, a ove godine kreće i gradnja vrtića u Bloku 6. No, najaviću i da je u pripremi i novi projekat sa CEB-om, u okviru koga će se, samo u Glavnom gradu, graditi još 4 nova vrtića i to u: City kvartu, Zlatici, Tuškom putu i još jedan na Starom aerodromu, i vrijedni su ukupno preko 8 miliona eura“, kazao je on.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, kazao je da se trenutno završava uređenje terena, montaža namještaja kao i funkcionalne probe na istalacijama.

„Nakon toga će se pristupiti proceduri tehničkog prijema objekta i pribavljanja upotrebne dozvole, tako da će objekat zvanično biti spreman za prijem mališana u septembru. U ovom slučaju, kao što i sami možete da vidite, dobili smo zaista lijep i funkcionalan objekat na oko 1.400 metara kvadratnih, izgrađen u ugovorenom roku – nešto preko 12 mjeseci – i uz poštovanje standarda, koji će omogućiti dnevni boravak 200 djece. Vrtić u Tuzima je ujedno još jedan dokaz da građani mogu računati na to da će Vlada Crne Gore nastaviti da stvara uslove za poboljšanje kvaliteta života u svim crnogorskim opštinama“, kazao je on.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj, kazao je da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete, rekavši da će opština do septembra završiti sve radove na pristupnoj saobraćajnici.

“Nastavićemo saradnju sa Ministarstvom i na izgradnji škole na Karabuškom polju. Zahvalni smo na partnerskom odnosu Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore kada je riječ o ovakovom projektu, u sada najmlađoj opštini Tuzi“, kazao je on.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Tokom obilaska ministar je podsjetio i na druge projekte na teritoriji opštine Tuzi. Naveo je da je u saradnji sa Turskom razvojnom agencijom (TIKA) urađena je rekonstrukcija sale Gimnazije u Tuzima 25. maj, ukupne vrijednosti oko 110.000 eura.  Sa TIKA-om je urađena i rekonstrukcija u Osnovnoj školi 29. novembar u Dinoši, ukupne vrijednosti preko 100.000 eura.

Dodaje da je Kapitalnom budžetu predviđena su i sredstva za školu na Karabuškom polju koja će realizovati sa Evropskom investicionom bankom i kako je ministar rekao, očekuje se rješavanje pitanja eksproprijacije.

Radove na vrtiću u Tuzima izvodila je kompanija EUROZOX.

Comments

  1. Samo se nista ne radi da se poboljsaju uslovi u postojecim vrticima,vec nazalost neka ce da se gurkaju njih 30-tak u sobi od 16 kvadrata,a neki ce imati vise srece.Apsolutna nejednakost i ne razmisljanje ,kao i ne briga o svoj djeci .Cija god da je odgovornost vrijeme je da se to promijeni i uradi.Sva djeca zasluzuju najbolje.!

Leave a Reply