U još šest opština održane prezentacije vrtića, pozivaju roditelje da upišu djecu

U sklopu kampanje Ministarstva prosvjete Zablistaću u vrtiću, koja ima za cilj povećanje upisa djece u vrtiće, održane su prezentacije u još šest opština – Plužine, Nikšić, Rožaje, Bijelo Polje, Mojkovac i Ulcinj.

Na prezentaciji u Plužinama poručeno je da je vrtić sigurno i zdravo okruženje u kojem se uz igru sa vršnjacima najbolje uči i razvija.

Roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, stručnim saradnicima i informišu se na koji način se djeca upisuju.

Direktor Obrazovnog centra u Plužinama Nikola Agramović saopštio je da u Plužinama vrtić pohađa 50 djece, te da se aktivnostima koje se sprovode u sklopu kampanje Zablistaću u vrtiću nastoji povećati broj djece u predškolskom obrazovanju i ukazti na njegov značaj. On je posebno istakao značaj interaktivnih službi vrtića koje rade sa djecom u udaljenim područjima.

Iz JPU “Dragan Kovačević” – Nikšić roditeljima i djeci predstavili svoj rad i još jednom pozovali roditelji da upišu djecu.

Direktorica vrtića “Dragan Kovačević” u Nikšiću, Radmila Backović rekla je da je ova ustanova predstavila roditeljima način na koji radi vrtić, te stavila akcenat na standarde u ishrani, kao i učenje engleskog jezika u vrtiću, kao jednu od najznačajnijih tekovina reforme obrazovanja.

Prema njenim riječima, u Nikšiću vrtić pohađa 2.200 djece u 20 vaspitnih jedinica. Ona je posebno istakla da je prošle godine otvorena vaspitna jedinica na Vidrovanu u kojoj je danas boravi 70 djece, što pokazuje da se svijest o važnosti vrtića kod roditelja mijenja i da je svake godine sve više upisane djece.

Roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis.

Direktorica JPU ”Boško Buha” u Rožajama, Mersija Kajević, kazala je da je činjenica da se djeca do pete godine života najviše neurološki razvijaju i zato u tom periodu najviše treba ulagati u djecu i njihov razvoj, što se najbolje može obezbijediti upisom u vrtić u kojem oni sa svojim vršnjacima i stručnim osobljem kroz igru uče.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže, a sve mališane zabavio je Radojica Stankovic – Šanta Panta dječiji glumac i zabavljač prema čijoj predstavi kampanja nosi slogan

Direktorica bjelopoljskog vrtića “Dušo Basekić”, Ida Ćetković, kazala je da ovu ustanovu u tekućoj godini pohađa 1.050 djece, te da ove godine očekuje više djece u vrtiću.

Kako je navela, u sklopu Vrtića radi 12 vaspitnih jedinica, a da se uz podršku Ministarstva prosvjete nastoji obuhvatiti veći broj djece iz udaljenih i seoskih područja uz pomoć interaktivnih službi, te izrazila uvjerenje da će ove godine još više djece iz ovih područja biti obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Ćetković je naglasila da je korist vrtića višestruka, o čemu svjedoče rezultati svih naučnih istraživanja, i kazala da je vrtić u Bijelom Polju lider na Sjeveru u inovacijama, projektima i animiranju roditelja da upišu djecu u vrtić.

Na prezentaciji u Mojkovcu, direktorica JPU “Jevrosima Rabrenović-Jevra”, Dubravka Drobnjak, rekla je da je zajednički zadatak svih u obrazovnm sistemu da ukažu na značaj i benefite koje za djecu ima rano vaspitanje i obrazovanje kroz boravak djece u vrtiću.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću. A sve mališane zabavio je Radojica Stankovic – Šanta Panta dječiji glumac i zabavljač prema čijoj predstavi kampanja nosi slogan.

Sa prezentacije u Ulcinju poručeno je da je čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja previše.

Pozivajući roditelje da upašu djecu u JPU Solidarnost, direktorica Vjera Kostić rekla je da je čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja previše, te da se ni sa čim ne može zamijeniti vaspitanje i obrazovanje koje se djeci pruži u vrtiću.

Kampanja Zablistaću u vrtiću organizuje se drugu godinu, a njen cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji.

Iz Ministarstva prosvjete navode da će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove.

Za petinu povećan broj djece u vrtićima

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply