Za petinu povećan broj djece u vrtićima

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu dostigao je oko 80 odsto, što je, prema ocjeni Ministarstva prosvjete, veliki rast u odnosu na prethodni period. Prema njihovim podacima, na nivou cijele zemlje, za petinu je povećan broj djece koja idu u vrtiće u posljednje 4 godine.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Arijana Nikolić-Vučinić, rekla je da je procenat obuhvata sada oko 73 odsto.

U okviru kampanje Zablistaću vrtiću, čiji je cilj povećanje upisa djece u vrtiće, a koja je počela prošle sedmice, Ministarstvo prosvjete do sada je posjetilo javne predškolske ustanove u tri opštine – Berane, Plav i Šavnik.

U Beranama je poručeno da je vrtić najbolje moguće okruženje za odrastanje djeteta, kao i da je planirana izgradnja novog vrtića.

Javnu predškolsku ustanovu “Radmila Nedić” u Beranama ove godine pohađa 550 djece, a prema riječima direktora vrtića, Jovana Komatine, u sklopu vrtića radi šest vaspitnih jedinica na teritoriji opštine.

Komatina je ocijenio da je upis djece u Beranama sve veći i najavio da će u narednih nekoliko godina Berane imati potpuno nov vrtić.

JPU “Radmila Nedić” na sve načine pokušava da privuče što više djece da budu dio predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u nepristupačnim mjestima sa djecom rade i interaktivne službe vrtića, što se pokazalo kao odlično rješenje.

U Centru kulture u Beranama odžana je predstava za mališane kojom je poslata poruka o značaju vrtića za djecu.

Izrazivši zadovoljstvo zbog povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem u Plavu, direktorica JPU Dječiji vrtić Plav, Minela Markišić rekla je da ove godine ustanovu pohađa 305 djece raspoređene u 10 vaspitnih grupa, od kojih osam radi na crnogorskom jeziku, a dvije na albanskom. U sklopu vrtića rade dvije vaspitne jedinice, u Murinu i Gusinju.

Markišić je istakla da se uprava vrtića zajedno sa Ministarstvom prosvjete trudi da stvori što bolje uslove za djecu, a naglasila je da je prošle godine zamijenjena stolarija u objektu. Ona je podsjetila da je Ministarstvo najavilo gradnju novog vrtića u Plavu, koji je, kako je ocijenila, neohodan gradu.

Svoja vrata je otvorio i vrtić u Šavniku, a roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa njegovim radom, razgovaraju sa vaspitačima i informišu se na koji način se djeca upisuju.

Obraćajući se roditeljima i djeci u Šavniku, Slavica Radulović, pedagoškinja Obrazovnog centra, rekla je da svako dijete zaslužuje da ima kvalitetne uslove za rast i razvoj, i da je boravak u vrtiću je presudan za razvoj djetetove ličnosti.

Radulović je upoznala roditelje sa ciljevima kampanje Zablistaću u vrtiću i pozvala ih da upišu djecu u vrtić jer, kako je rekla, dijete koje je išlo u vrtić pokazuje bolje rezultate u daljem školovanju, lakše se prilagođava školskom okruženju i afirmativnije je u iznošenju svojih stavova.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja Zablistaću u vrtiću organizuje se drugu godinu, a njen cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji.

Iz Ministarstva prosvjete navode da će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove.

Najavili su da se kampanja nastavlja, a svoja vrata otvoriće vrtići u Nikšiću, Rožajama i Plužinama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Lijepo bi bilo pozvati direktora i njegove drugare-velike-jedan dan-samo dva sata,u vremenu od 9-11 da on sprovede neku aktivnost,u mladju vaspitnu grupu.Oni po dvoje,troje u kancelariji pa im usko.Totalni poremecaj….😣

Leave a Reply