Nikola Vučević podržao kampanju medijske pismenosti

Foto: UNICEF Crna Gora

Poznati crnogorski košarkaš i NBA zvijezda Nikola Vučević smatra da je sport važan za razvoj djece i da je zabrinjavajuć podatak iz istraživanja da svako drugo dijete u Crnoj Gori u posljednjih godinu nije prisustvovalo nijednom sportskom događaju zbog čega je odlučio da podrži kampanju medijske pismenosti Birajmo šta gledamo.

On je podsjetio i na podatak iz istraživanja ove kampanje da djeca uzrasta 12-17 godina u prosjeku dnevno provode osam sati dnevno pred ekranima.

„Odlučio sam da podržim kampanju Birajmo šta gledamo, jer kao sportista i dijete koje odraslo na sportskim terenima znam koliko je sport važan za razvoj djece. Nije samo u Crnoj Gori, već je u cijelom svijetu prepoznat problem da djeca provode mnogo vremena pred ekranima, i mislim da je sjajna stvar što je UNICEF pokrenuo ovu kampanju i svim srcem je podržavam“, poručio je Vučević.

Vučević već drugu godinu zaredom organizuje kamp za mlade košarkaše u Baru. Na taj način želi da podstakne razvoj sporta i sportskih aktivnosti za djecu i mlade u Crnoj Gori.

On ističe da je ključno da roditelji usmjeravaju djecu da se aktivno bave sportom, kako zbog zdravlja, tako i zbog razvoja socijalnih vještina.

„To je i cilj kampa koji organizujem – da se djeca druže, da upoznaju nove drugare, da steknu iskustva koja će zauvijek pamtiti. Ja sam, na primjer, sve najbliže prijatelje stekao kroz sport, i to iz najmlađih dana, i smatram to najvećim bogatstvom“, kaže on.

Tom prilikom, Vučević je posebnu poruku uputio i privatnom sektoru.

„Iskoristiću ovu priliku da pozovem privatni sektor da pomognu sportskim klubovima da obezbijede djeci adekvatne uslove da mogu da se bave sportom. Mislim da bi to bila sjajna stvar, jer omladina Crne Gore je budućnost Crne Gore“, poručio je Vučević.

Foto: UNICEF Crna Gora

Mladi košarkaši iz svih crnogorskih opština nekoliko dana su na kampu u Baru. U razgovoru sa mladim reporterima kampanje medijske pismenosti, poručili su svojim vršnjacima da je mnogo bolji osjećaj igrati košarku offline – na terenu, nego online – putem igrica.

„Čast mi je što sam imao priliku da na ovom kampu učim od NBA igrača. To što igram košarku mi mnogo znači. Stekao sam puno prijatelja, naučio šta znači timska igra, i svima bih preporučio da umjesto kompjutera uzmu loptu i izađu na teren“, kaže trinaestogodišnji Dimitrije Milić, polaznik košarkaškog kampa iz Bijelog Polja.

Mladi košarkaš iz Bara, Petar Kosović, koji je i prošle godine učestvovao na kampu koji organizuje Nikola Vučević, ističe da je tako stekao neprocjenjiva životna iskustva.

„Košarka je zanimljiv sport, dinamičan, i vjerujte da je mnogo ljepše šutirati loptu sa drugarima dva sata nego isto toliko vremena sjedjeti u fotelji i tipkati na telefonu“, poručuje Kosović.

UNICEF-ov volonter – mladi reporter Danilo Bulatović zadovoljan je što je imao priliku da se sretne sa Nikolom Vučevićem.

„Imajući u vidu da se bavim košarkom godinama, čast mi je bila da vidim vrhunskog sportistu poput Nikole Vučevića kako nalazi vrijeme da se posveti djeci i mladima Crne Gore i podrži našu kampanju. Smatram ga sjajnim uzorom za nas mlade i vjerujem da će njegov glas doprijeti do roditelja i djece Crne Gore i podstaći ih da idu na sportske događaje i bave se sportom“, kazao je Bulatović.

“Kampanja medijske pismenosti Birajmo šta gledamo započeta je u februaru 2018. i do sada je za nju čuo svaki drugi građanin Crne Gore”, kazali su iz UNICEF-a koji zajedno sa Agencijom za elektrosnke medije sprovode ovu kampanju.

Cilj kampanje je podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etičkikorektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Leave a Reply