Kako njegovati zdrave zube kod beba?

Foto: Ilustracija

PIŠE: Ljubica Pavlović Trifunović, dječiji stomatolog

O dječijim zubima treba početi voditi računa što ranije, čak i prije nego što beba dobije prvi zub. Pravilna i uobročena ishrana, redovna i pravilna higijena usta i zuba djeteta u najranijem uzrastu, kao i redovna posjeta stomatologu, jedini je put koji vodi blistavom osmijehu najmlađih. Lijepi i zdravi zubi važni su za pravilan rast i razvoj djeteta. Oni djeci obezbjeđuju ne samo biserno bijeli osmijeh, već i nesmetano uzimanje hrane, pravilan govor i psiho-fizički razvoj.

Važno je da roditelji budu svjesni činjenice, da je zdravlje njihovih usta od izuzetne važnosti za zdravlje usta njihovih beba. Naime, takozvana, vertikalna transmisija bakterija, je put kojim prisnim kontaktom sa bebom, bakterije iz usta roditelja, naseljavaju usnu šupljinu bebe. Zato je od izuzetne važnosti da i roditelji vode računa o svom oralnom zdravlju.

Roditelji su često u nedoumici kada da svojoj bebi krenu sa pranjem zuba. Odgovor je – od samog početka.

U periodu novorođenčadi i odojčadi, dakle, prije nicanja zuba, treba započeti sa brigom o oralnom zdravlju. To je period kada roditelj jednostavnim obmotavanjem gaze oko prsta, koju je dovoljno natopiti mlakim nezaslađenim čajem od kamilice, svom djetetu čisti usnu duplju nakon obroka, a minimum dva puta dnevno. Postoje i specijalno dizajnirana sredstva za održavanje higijene prilagođene ovom uzrastu, u vidu naprstka koje su izrađene od silikona. Za šta god da se roditelji odluče, neće pogriješiti, bitno je samo da se od najranijeg uzrasta vodi računa o higijeni bebinih usta.

Najčešće oko šestog mjeseca života niče prvi mliječni zub. Najprije izbiju donji centralni sekutići (jedinice), zatim gornji, a nakon njih lateralni sekutići (dvojke). Nakon prvog rođendana niču prvi mliječni molari (četvorke), do osamnaestog mjeseca očnjaci (trojke), a posljednji niču drugi mliječni molari (petice). Dakle, do treće godine, dijete bi trebalo da ima svih 20 mliječnih zuba.

Nicanjem prvog zuba, čišćenje usne duplje se dopunjuje upotrebom mekanih četkica za zube, male glave, koje dijete u periodu izbijanja zubića, može da koristi i kao glodalicu. Na taj način, beba prihvata četkicu kao jednu od svojih igračaka.

Kada beba napuni godinu, uvode se paste za zube, predviđene za taj uzrast.

Često nije jednostavno da mi kao roditelji ispunimo ovaj naš zadatak. Zato moramo da osmislimo kako da privolimo dijete da nam dopusti da očistimo zube od ostataka strane. Pojedine bebe negoduju kada pokušavamo da im čistimo zubiće. Ne zato što im je to bolno ili neprijatno, već iz samo njima poznatog razloga odbijaju da im stavljamo četkicu u usta i vršljamo sa njom. Kako je naš zadatak da je dijete što prije prihvati, ne smijemo odustati, moramo pronaći način. Nekada je najlakše da to bude sastavni dio rituala kupanja.

Mada djeca veoma rano pokazuju želju da samostalno peru zube, ipak je to zadatak roditelja, sve dok dijete ne razvije koordinaciju pokreta koja je neophodna kako bi pravilno ovladalo tehnikama pranja zuba, što je uglavnom ne ranije od osme godine života. Čak i tada, neophodan je nadzor i kontrola od strane roditelja, kako bismo bili sigurni da dijete pravilno i dovoljno dugo pere zube.

Preporuka stomatologa je da se prvi stomatološki pregled, tzv. preventivni stomatološki pregled, uradi u prvoj godini djetetovog života. Prvim pregledom u što ranijem dobu, obezbjeđuje se edukacija i motivacija roditelja za pravilnu ishranu, redovnu i pravilnu oralnu higijenu u cilju formiranja pozitivnih navika, kako bi se očuvalo i unaprijedilo oralno zdravlje kod djeteta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply