Zavod za školstvo utvrdio da većina indikatora kvaliteta rada u JPU “Đina Vrbica“ nije zadovoljena

Foto: Ilustracija

Izvještaj o utvrđivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada u JPU “Đina Vrbica“, koji je uradio Zavod za školstvo, pokazao je da uprava nije donijela godišnji program rada u skladu sa zakonskom procedurom, da postoji nezadovoljstvo kad su pitanju funkcionisanje i međuljudski odnosi i da su potpuno izostale aktivnosti u vezi sa primjenom pedagoških standarda i unapređenja kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada.

U izvještaju nadzornika Zavoda za školstvo, u koji je Dan imao uvid, navodi se da godišnji program rada i izvještaj o njegovoj realizaciji nijesu razmatrali stručni organi, kao ni Savjet roditelja i Upravni odbor, tako da oni nijesu legitimni, jer nijesu donijeti u valjanoj zakonskoj proceduri.

Direktor JPU “Đina Vrbica” Vuk Stanišić za Dan je kazao da su uložili prigovor na izvještaj o utvrđivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada ove ustanove, koji je skoro u cjelosti prihvaćen.

“Najbolja potvrda kvaliteta našeg rada su nove vaspitne jedinice koje u kontinuitetu otvaramo i stotine novih mjesta za djecu”, rekao je kratko Stanišić.

U izvještaju nadzornika Zavoda navodi se da rezultati ankete za vaspitače pokazuju da postoji izraženo nezadovoljstvo atmosferom koja dominira u kolektivu, odnosima sa upravom i načinom rukovođenja.

“Od osam indikatora kvaliteta rada, nadzor je pokazao da šest ne zadovoljavaju. Raspon nezadovoljstva se kreće od 23 do 50 odsto anketiranih. Razgovor sa brojnim sagovornicima iz ustanove (različitih struktura) dodatno je produbio navedene nalaze, tako da smo identifikovali brojne slabosti. Godišnji program sadrži minimum strukturnih elemenata u skladu sa zakonom koji su značajni za obrazovno-vaspitni rad ustanove”, ističe se u izvještaju.

Kako se dodaje, u godišnjem programu nedostaju brojni podaci i planovi koji osiguravaju kvalitet vaspitno-obrazovnog rada (prioritetni ciljevi, planovi stručnih organa, Savjeta roditelja, planovi timova, samoevaluacija, plan i program prevencije nasilja, raspored i organizacija rada tehničko-administrativnog osoblja, materijalno-tehnički uslovi u vaspitnim jedinicama).

“Iako je u godišnjem programu definisana organizacija rada, u praksi su identifikovani brojni problemi koji se tiču neefikasne organizacije rada na svim nivoima premještaj vaspitača u druge vaspitne jedinice bez obrazloženja zaposlenom, loši međuljudski odnosi, nepovjerenje, nepoštovanje, odsustvo saradnje i timskog rada”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To su bill vrtici za primjer moj unuk Koji je isao prije 5 good bio je u boljoj atmoferi,bolja hrana,urednije nego sto je sada mladjem sta see desava to be pitanje.U dvoristu vrtica koje pri tom I’ma ogadu vrsljaju psi I narkomani uvece jer je nekom muka da kupi katanac I zakljuca kapiju nego to su tudja djeca

  2. Moje dijete ide u taj vrtic. Puna podrska vaspitacicama!! Sta hoce bre ovaj sistem, preko stapa i kanapa do nauke!! Tako vam je u svakom sektoru. One i previse rade koliko djece imaju i sta ste im od “alata” dali. Jesu li u vrticu krivi sto cistacice sistem pretvara u vaspitacice??? Je li vrtic mozda kriv sto se dvoriste vrtica raspada? Je li vrtic kriv sto nijeste godinama rasteretili vaspitace brojem djece? Moja tetka je vaspitacica u Budimpesti. Ovako gospodo rasputajte se malo.: ima 12 djece, dvije stalno rade sa njima a povremeno u zavisnosti od zahtjeva tri. Sta hocete bre , Nobelovce preskolce, Nobelovce djake i Nobelovce studente??? Śutra malooo. Dali ste im grupe od po 30, mobilijar i sredstva za rad nula, hiperprodukciju uglavnom loseg kadra , cistacice vanredno u vasputacice iiii? Nije vas sramota da ih ocjenjujete!! Riba od glave smrdi!!

  3. A ne velite da po 40 djece nabijete u jednu grupu. Hej, bre, pa u BiH koju teško možemo zvati naprednom zakonski maksimum je 20 (i to je katastrofalno). Niste u stanju o vlastitom jednom djetetu da brinete a hoćete da vaspitačica 40 obuzda i još im se posveti?!? Kako? Plus pola majki dovode bolesnu djecu u vrtić jer ne smiju od poslodavca na bolovanje.

  4. Vrtice treba ograditi sa ogradom preko 2m i zakljucavati tokom noci. Bolje u tom smjeru da vam ide prica a ne o komentarisanju stručnog kadra koji iz minimalnih uslova za rad,čini čuda. Obrazuje našu djecu sa mnogo ljubavi i pažnje, a kako uspjevaju posvetiti se svakom djetetu u prebukiranoj učionici to je za primjer….

  5. Sraman i prvenstveno po vaspitacice porazavajuci izvjestaj. Mene nekada kuci umori i “izludi” moje dvoje, 🙂 a zamislite njih sa prosjecno 30-40 djece u grupi i ni jedna se ne zali nikada.
    Uslovi katastrofalni, plate takodje… a i dalje su nasmijane i pune ljubavi i strpljenja za sve njih (djecu) i za sve nas (roditelje) sto dovoljno govori o njihovoj nesebicnosti i posvecenosti poslu jer novcanu satisfakciju nemaju. Nisu vaspitacice krive za guzve, ne rade po procentu, nisu one krive sto ograde preskacu narkomani a dzukele uvode pse, nisu one duzne (a nerijetko se i to desava) da od svoje kuce donose materijal za odredjenu radionicu u vrticu, to rade kako bi nasoj djeci bilo bolje,lakse… Ja ne znam zasto roditelji cija se djeca, ocigledno, kuci hrane kavijarom i raznoraznim skupocjenim i svjetskim delikatesima imaju potrebu da komentarisu “losu” hranu u drzavnom vrticu kada imaju na raspolaganju toliko privatnih vrtica ali i hotela 😉 ??!! Uvijek je bilo i bice “Koliko para toliko muzike”, za tih 40-ak€ ne znam bas koliko bi mogli zdravih i raznovrsnih obroka spremiti djetetu i na sve to 2-3 zdrave uzine tokom dana, a gdje je cuvanje djeteta?! Boljih vaspitacica nema i kada se sve okolnosti uzmu u obzir nema ni boljeg vrtica. Uprava – svakako, ali nije jedini krivac, problem je daleko veci i kompleksniji…

  6. Moja kcerka ide u vrtic koji pripada tom ali na Starom aerodromu. Vaspitacice su divne i za njih imam jedino pohvale. Iako moje dijete ima down sindrom i ide bez asistenta uvijek je i presvucena i nahranjena i ukljucena u razne aktivnosti.. Da ne pominjem sa kakvim odusevljenjem ona ulazi u ucionicu a ona je dijete koje ne umije da sakrije emocije. Ako joj se negdje ne svidja nema sanse da bi usla. Po meni je jedini problem taj sto smo na resenju od komisije dobili i defektologa i psihologa i logopeda ali u vrticu njih jednostavno nema. Ima samo jedan logoped na ogroman broj djece i moje dijete rijetko kad dodje na red.

  7. Vaspitacice bi sigurno bile raspolozenije i ornije za rad da su im grupe djece manje kao sto bi trebale biti 12-15 djece po grupi. Veliko je breme i odgovornost za njih raditi sa 50-60 djece u grupi kao sto je slucaj u vrticu na Zabjelu. Umjesto da sire postojece kapacitete i usmjere se na njihov kvalitet uprava dogradjuje barake i raznorazne primitivne objekte i naziva ih vrticem i opet prave guzvu. Tu ispastaju i djeca koja ne mogu u prijatnoj atmosferi crtati bojati uciti pjesmice itd od buke jer ih je previse. Takodje skoro svaki vrtic ima ogromno dvoriste u koje djeca rijetko izlaze a i kako ce kad ih je zaista nemoguce izvesti njih 50 na dvije vaspitacice. I onda se virusi sire i djeca budu svako malo bolesna itd. Drzava treba da uskladi i rad sa privatnim vrticima da djeca za istu nadoknadu budu upisana a da ostatak placa drzava, kao sto je slucaj kod susjeda.

  8. Vaspitacice su nam preeedivne! Toliko ljubavi su nam pruzale tokom tri godine koliko smo tamo. Rade moguce i nemoguce. Premale ucionice, preeeevise djece a NIKAKVIH sredstava za rad. Bukvalno. To nije minimum vec mizerija! Ali uciteljice su te koje balansiraju da djeci nista ne fali i do neba im hvala na tome! Aida Rebronja Danijela Zajovic Lidija Rnkovic Korac Milanka Milanka Milica Klikovac i divna nasa Saska Ivanovic 💜💜💜💜💜💜

  9. Dodala bih, veeeeeliko hvala i medicinskim sestrama! Na nasem bloku (4 grupe, oko 160 djece) bila je do skoro SAMO JEDNA med sestra. Zamislite kako je njoj da proprati toliko djece.

  10. Uzas je po grupama jer se norma ne postuje i upisu duplo djece a jadne med.sestre i vaspitacice koje rade s njima se odiru po 2 eventualno 3 rade u grupi.Po meni djeca trebaju konstantno biti sa minimum.dvije osobe u ucionici jer jedna osoba ne moze sve sama.Pa da ih je taman petoro.Kuci pa jedno ne mozes obuzdat a ne 20 do 30 djece.Roditelji.me pozabavite se time

  11. Sve pohvale za vrtic iznad Gintasa,moja djeca idu 5 godina prezadovoljna sam,sve pohvale za divne vaspitacice,koje sve cine za nasu djecu,Irena Lakic,Aleksandra Bozovic,Goca Mustur, Dragana Scekic,Dragana Radovic svaka im cast💝💝💝

Leave a Reply