U Crnoj Gori surogat majčinstvo zabranjeno, a tako će vjerovatno i ostati

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori nije moguće dobiti dijete uz pomoć surogat majke, niti će to biti moguće u narednom periodu, pa će žene koje iz bioloških razloga ne mogu da rode, i dalje morati da plaćaju oko 30.000 eura van naše države. Važeća crnogorska legislativa ne poznaje mogućnost surogat majke, a Predlogom zakona o MPO, kojeg je Vlada usvojila krajem prošle godine i koji je u skupštinskoj proceduri, to neće biti dozvoljeno.

M. iz Budve je djevojka u kasnim dvadesetim i zna da neće moći da rodi. Da je rođena bez materice saznala je kao tinejdžerka, nakon prve posjete ginekologu. Ona i žene poput nje, mogle bi da postanu roditelji ako usvoje dijete ili – uz pomoć surogat majke.

Surogatstvo se u crnogorskim zakonima pominje u važećem Zakonu o liječenju neplodnosti primjenom postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO). U tom zakonskom rješenju, koje je na snazi već deset godina, nema posebnog poglavlja na temu surogat majčinstva, već se njime samo zabranjuje liječenje postupcima MPO ženi koja namjerava da dijete poslije rođenja prepusti trećem licu.

Ako važeći Zakon i ostavlja prostor za tumačenja, novo rješenje je potpuno jasno – surogat majčinstvo je u Crnoj Gori zabranjeno.

Tokom javne rasprave na novo zakonsko rješenje, sugerisano je da se razmotri odobravanje surogatsva gdje je to medicinski opravdano – ženama koje imaju jajnike, ali su rođene bez materice ili im je materica odstranjena operacijom… ali je taj predlog odbijen.

Ginekolog Vladimir Janjić smatra da bi predloženo trebalo modifikovati.

“Nadam se da će Predlog zakona o MPO biti modifikovan. Postoje izuzeci zbog kojih bi surogat materinstvo trebalo biti odobreno”, rekao je on Vijestima.

On smatra da žene poput M, koje su rođene bez materice, kao i žene kojima je materica operativno odstranjena, ne smiju biti uskraćene za surogat materinstvo.

Navodi da je učestalost pojave rođenja djevojčica bez materice, kao što je to slučaj sa M. iz Budve, 1:4.500.

To znači da od 313.000 žena, njih oko 70 ima Majer-Rokitanski-Kuster-Hauser sindrom.

“To upućuje da još jednom dobro razmislimo i korigujemo zakonske normative”, dodaje on.

U Ministarstvu zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, su i na komentare dobijene tokom javne rasprave, kazali da nije racionalno odobriti surogatstvo.

Vijesti su tražile dodatno obrazloženje tog stava i, pored ostalog, odgovor na pitanje da li su ljekari u praksi imali prilike da se susretnu sa slučajevima žena koje su rođene bez materice, ili im je materica odstranjena hirurški, ali imaju jajnike, pa bi u tom smislu mogle da se ostvare kao majke i koliko je takvih žena.

Iz resora Hrapovića su samo iznova podsjetili na važeći i zakon koji je u proceduri, te kazali da nemaju obavezu vođenja evidencije ili bilo kakve statistike kada je riječ o surogat materinstvu jer je ono – izričito zabranjeno.

Pošto to ne može u svojoj državi, M. bi surogat majku mogla da potraži u nekoj od država gdje je dozvoljeno komercijalno surogatstvo. Kao poželjna destinacija, i u zapadnim medijima se često pominje Ukrajina, čiji zakoni ženama omogućavaju da primaju finansijsku naknadu za nošenje tuđeg djeteta. Za tu uslugu, potrebno je platiti najmanje 25.000 eura, što je mnogo manje nego u nekim drugim državama.

Ukrajinski zakoni garantuju biološkim roditeljima da će bez problema i sa validnim dokumentima, u kojima se ne pominje surogat majka, moći da se sa bebom vrate u svoju državu.

Prava bioloških roditelja su garantovana ugovorom koji potpisuju sa agencijom ili klinikom, i surogat majkom. Surogat majka ugovorom prenosi na biološku majku sva prava u vezi sa djetetom koje je rodila, a u matične knjige se upisuju samo imena bioloških roditelja.

Roditelji potom u ambasadi svoje zemlje u Ukrajini predaju zahtjev za putnu ispravu za bebu i – putuju kući.

Komercijalno surogatstvo, poput tog u Ukrajini, zabranjeno je u zemljama EU. Neke države, poput Britanije, Holandije i Belgije, dozvoljavaju drugačiji model – surogat materinstvo koje nije zasnovano na komercijalnoj osnovi, već se radi isključivo iz altruističkih pobuda. U tom slučaju, surogat majke dobijaju novac samo u iznosu troškova povezanih sa trudnoćom.

Takav zakon, 2014. je usvojila i Vlada Makedonije. Surogat majka od države dobija mjesečnu nadoknadu u visini prosječne zarade. Zakon predviđa i kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora, ako surogat majka primi novac od para čije dijete nosi.

Od stručne javnosti u Makedoniji prije nekoliko mjeseci se moglo čuti da zakon čak nije dovoljno liberalan jer ne dozvoljava korišćenje surogat majki za parove koji nisu vjenčani, kao ni za žene bez partnera.

Albanija liberalna, ali i skupa

Pored Ukrajine, komercijalno surogatstvo je u Evropi dozvoljeno i u Rusiji, Gruziji, Grčkoj i Albaniji. Usluge surogat majke, uz nadoknadu, u Ukrajini i Gruziji mogu dobiti heteroseksualni bračni parovi, za razliku od Grčke, gdje je surogatstvo dozvoljeno i za one u vanbračnoj zajednici, ali i za žene bez partnera.

Rusija dozvoljava komercijalno surogatstvo za samce i bračne parove. Sudeći prema podacima sa sajta agencije tammuz.com, najliberalnija u tom pogledu je Albanija, gdje je surogatstvo dostupno svima, uključujući i muškarce bez partnera, odnosno partnerke.

U tom pogledu liberalna Albanija, ima i dvaput veću cijenu za surogat u odnosu na Ukrajinu. U Albaniji ta usluga košta 69.000 eura, za jedno dijete, dok je za blizance potrebno doplatiti 15.000.

Crnogorski blizanci rođeni u Ukrajini

Crnogorske institucije nemaju statistiku o broju onih koji su se kao roditelji ostvarili zahvaljujući uslugama surogat majki u inostranstvu.

Redakciji je nezvanično saopšteno da je crnogorsko diplomatsko-konzularno predstavništvo u Ukrajini 2016. godine za blizance izdalo putni list, a da su tek kasnije saznali da su u pitanju djeca rođena zahvaljujući surogat majci.

“Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno diplomatsko-konzularna predstavništva su samo link između naših državljana za upis u knjige državljana i Ministarstva unutrašnjih poslova”, kazali su iz tog resora.

Koji su medicinski razlozi za podršku surogatstva

Među medicinski opravdanim razlozima za odobrenje nekog oblika surogatsva, stručnjaci osim slučajeva rođenja djevojčica bez ili sa nerazvijenom matericom, navode i njeno hirurško uklanjanje.

Prema podacima Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, u njenim zemljama članicama se svake godine od 100.000 žena njih 120 podvrgne histeriktomiji, postupku za uklanjanje materice i ostalih reproduktivnih organa.

A lista razloga za korišćenje usluga surogat majke tu ne završava.

Među onima kojima može biti potrebno da “iznajme” matericu druge žene su i žene sa multipleks sklerozom, žene koje imaju neko oboljenje endometrijuma i materice, oboljenje srca ili bubrega, žene koje boluju od neke vrste raka…

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. vazno je drzati se strogo tupavog zakona(i ne raditi na njegovom mijenjanju) i sprijeciti one koji (iskreno) zele usvojiti ili na ovaj nacin dobiti dijete i pruziti mu ljubav.
    a kako ih lagano mogu ozbiljno psihicki poremecene osobe roditi, maltretirati, zanemarivati, prodavati, pa cak i ubiti kad im se to prohtje.

    • Danica Čvorović pametnice…ali ne čitaju svi kako treba…elem surogat majka DA…kupiti dete(u ovom slučaju)NE…znam da je devojci teško ali ako se ne varam Bijela ima dom za nezbrinutu decu usvojiti dete je želja i plemenit čin…sve ostalo je više nego sumanuto…jer ako nemaš matericu nemaš ni jajnu ćeliju…nemaš ni surogat majku…ili su se novinari malo zaigrali…

    • Danica ja zaista nisam ljekar, ali umijem da čitam i slušam kad mi se govori.

      Jedan od sagovornika iz teksta čiji sam autor je ginekolog, on pominje sindrom MRKH. Isti razlog za odobravanje surogat majčinstva, taj sindrom gdje je žena rodjena bez ili sa nerazvijenom matericom, uz funkcionalne jajnike, ćete naći u komentarima sa javne diskusije na Predlog zakona (sajt Vlade gov.me, sjednica od 27.12.2018, tačka 5) – konkretno, u pitanju je komentar dr Snežane Crnogorac, takodje ginekologa.

      Vama je možda dovoljno sjećanje na lekcije iz biologije. Ja se radije oslanjam na riječ struke…

      PS: Vidim da vam je i internet dostupan, pa i tamo možete potražiti dodatne odgovore na vaše dileme…

    • Снежана Нена ne biste vjerovali šta sve može da se nadje na internetu – kad znate da tražite.

      Nego, kao da namjerno preskačete to što vam, uz internet izvore, navodim i riječi živih ljudi, ginekologa – jednog imate u tekstu (ako ste uopšte i pročitali dalje od opisa iz statusa), drugog imate u komentarima sa javne rasprave – navela sam vam gdje možete naći.

    • Evo da se ne mučite – dakle, tačka pet, Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, na kraju dokumenta imate i komentare sa javne rasprave…

      http://www.gov.me/sjednice_vlade_2016/104

      Evo vam i ilustracija konkretnog komentara – u pitanju je komentar na Predlog zakona koji je dala dr Snežana Crnogorac, ginekolog. Ona predlaže da se razmotri dozvola za strogo kontrolisane medicinske uslove i navodi primjer sindroma MRKH (u njenom komentaru je to Sy Kustner Rokitanski). Dr još i objašnjava da je u pitanju sindrom gdje zdrava žena nema matericu, a ima jajnike…

    • Damira Kalač da li mislite da svaka žena koja nema matericu, a ima jajnike, proizvodi jajne ćelije? Ja ih znam previše koje imaju i jedno i drugo, pa ni veštačka oplodnja ne uspe.
      Ne znam da li ste upoznati sa činjenicom da su stare Inke znale tačno u kom momentu da presade jajnu ćeliju iz kraljice majke u majku nosilju, da ne kažem inkubator majku. Tako da je kraljica imala po nekoliko desetina dece. Pitanje je koliko je surogat majka samo inkubator i da li se njen dnk može naći u plodu?

    • Danica nisam ljekar, ali znam da ni svaka žena koja ima redovan menstrualni ciklus ne proizvodi jajne ćelije. Ili je ne proizvede svakog mjeseca.

      U tom smislu, izuzetak ne mora biti ni žena koja se rodi bez materice.

    • Danica Čvorović a kako su to Inke vrsile oplodnju jajnih celija i kako su uopste vrsile aspiraciju jajne celije? Mislim da ste pobrkali mitove sa stvarnoscu.

      Ni svaka zdrava zena nema svaki mjesec ovulaciju, to je prirodan proces. Jajnici su ti koji luce hormone i time proizvode jajne celije, tako da ovulaciju moze da ima i zena koja nema matericu ili kojoj je materica ostranjena hirurskim putem, jer jajnici i materica rade nezavisno jedni od drugih. Upravo zbog hormona koji se proizvode u jajnicima, pri histeroktomiji (hirurskom ostranjenju materice) doktori gledaju da zeni sacuvaju jajnike, da bi imala prirodan rad hormona.

    • Marija Brajovic Milic nisu mitovi. To sam učila na fakultetu. Ja sam istoričar. Nisu vršili oplodnju. Prirodno oplođenu jajnu ćeliju su presađivali u majku nosilju. Zvanična isrorija priznaje to njihovo znanje.
      Da li i prestankom ciklusa jajnici rade ili više nema proizvodnje hormona?

    • Danica Čvorović a kako su dolazili do te prirodno oplodjene jajne celije i kojim postupkom su je prenosili u majku nosilju? To je bas smijesna prica, izvinite.
      Zavisi sta je uzrok prestanka ciklusa. Cak i kad zena udje u menopauzu jajnici mogu da se stimulisu hormonima kako bi zena imala ovolucaiju. Odatle i imamo zene koje od cca 50 godina ostaju trudne putem vantjelesne oplodje.

      Svakako, rad jajnika i proizvodnja jc nije razlog da se ne dozvoli surogat, jer surogat moze da se radi i sa dobiranim jajnim celijama i spermatozoidima.

    • Marija Brajovic Milic dobro, ali interesuje me da li plod nosi i dnk surogat majke ili ne?
      Nije ono smešna priča. Mnoge stare civilizacije su imale veća medicinska znanja nego danas. Mračni srednji vek je sve uništio.

    • Danica surogat majka samo “pozajmljuje” matericu. U njenu matericu se vrati embrion nakon oplodnje jajne ćelije i spermatozoida bioloških roditelja. Embrion može biti i od doniranih polnih ćelija, ali je surogat majka i dalje samo ona koja nosi dijete – njenih polnih ćelija nema u postupku oplodnje.

      Inke nisam komentarisala jer zaista ne mogu da zamislim kako se to prirodno oplodjeno može bezbjedno izvaditi iz žene, a da nije prekid trudnoće… Ali prihvatiću vašu teoriju ako me uputite na valjane izvore…

    • Danica Čvorović bez obzira sto se dijete hrani preko krvi surogat majke, na taj nacin ne moze da dobije njen dnk. Dnk je iskljucivo od bioloskih roditelja, a surogat majka sluzi kao inkubator, laicki receno.
      Da bih vam priblizila, isto kao sto primanjem transfuzije krvi ne dobijeta dnk od davaoca krvi.

    • Danica Čvorović sto se tice Inka, ne sporim da su imali medicinskog znanja, ali znajuci proces vantjelesne oplodnje, ne mogu da vjerujem u tu pricu. Zato mi i jeste smijesna.
      Danas, kad imamo svu medicinsku najsavremeniju opremu, imate slucajeva gdje jakna celija “pobjegne” u toku aspiracije, a sama se nalazi u folikulu jajnika. Folikul je pun tecnosti u kojem pluta jajna celija i aspirira se ta tecnost, pa se pod mikroskopom trazi jajna celija… U prirodnom ciklusu jajna celija, kad se oslobodi iz folikula kroz jajovode pluta do materice i na tom putu se sretne sa spermatozoidom koji je oplodi. E sad zamislite nekog Inka koji pokusava da nadje oplodjenu jajnu celiju u reporduktivnom sistemu zene. Smijesno zar ne, ili da kazem nemoguce?

    • Marija Brajovic Milic vidim da se struka tu prilično ne slaže. Zato pitam za mišljenje.
      Slušala sam jednog genetičara koji tvrdi da se dnk životinja, u kojima se uzgajaju virusi za vakcine, vakcinisanjem prenose u čoveka i izazivaju mnoge bolesti kao npr. multiple sklerozu, konkretno od vakcine protiv hepatitisa B.
      Ja bih, laički, rekla da je to prilično neistraženo područje, bez obzira što je genetika najviše napredovala od svih medicinskih grana.

    • Danica Čvorović u tom slicaju se ne bi radile ni transfuzije krvi, jer bi se na taj nacin prenosila dnk sa davaoca na primaoca.
      Ne razumijem ovaj dio… dnk zivotinja u kojima se ubrizgaju virusi za vakcine? Ili mislite da kad se jede meso od vakcinisanih zivotinja, da onda dolazi do pojave tih bolesti?

    • Marija Brajovic Milic ne znam, zato pitam. Za hormone, recimo, znam da se ne uništavaju termičkom obtadom, te ih kroz meso unosimo i organizam. Zato mi slabo i retko jedemo meso. Posebno ovo sada jer se životinjama daje taj jormon rasta. Ginekolog mi je rekao da devojčice dobijaju menstruaciju sa sedam godina upravo zbog piletine. Ja ćetki nisam davala, sem domaće kad ima. I stvarno, njene drugarice iz razrefa su dobile, gotovo sve, pre devete godine, ona je sa 12, kao i ja nekad, kao i moje i majka i baka.

    • U životinjama se, nsime, uzgajaju virusi za vakcine. Ti virusi pokupe i odteđene ćelije životinja i to se kroz vakcinu ubrizga detetu. Tako sam ja razumela. Lekari koji zaytupaju vakcinaciju tvrde da je to glupost, ovi drugi da je istina.

    • Marija Brajovic Milic e pa virusi za vakcine se moraju uzgajati u živim bićima. Šta mislite, zašto onolike životinje, glodari uglavnom, rade po farmaceutskim laboratorijama?

  2. Pa da, i treba da bude zabranjeno da ljudi na ovaj nacin stvaraju porodicu. Zasto bi? Kad mogu o trosku drzave da promijene pol, sutra i da usvoje dijete. Mozda ako se ta zena koja ne moze da rodi deklarise kao gay imace to pravo-da dobije dijete preko surogat majke?

    • Zamislite da imate nekog bližnjeg kome je zbog neke maligne promjene materica hirurški odstranjena. Jajnici ostaju. I ta žena želi da se ostvari kao majka.

      Jasno, može da usvoji dijete. Ali, zašto joj osporiti pravo i da rodi, poput drugih žena? Jedina je razlika što je njoj zbog operacije sad potrebna i podrška – ili da joj materica bude presađena ili da koristi uslugu surogat majke.

      I to je recimo vaša sestra, kćerka. Mogli ste biti i vi.

      I dalje ste protiv?

    • Nataša Lalić nadam se da si sarkasticna. Zena koja je gay moze da bude majka i putem vantjelesne oplodje sa doniranim spermatozoidima, moze i da bude majka tako sto ce ciljano htjeti da ostane prirodnim putem trudna. Surogat nije jedina opcija kako bi gay zena dobila dijete.

  3. Kakvo smo mi zaostalo i tupavo drustvo?! Zabranjuje se surogat a uredjuje se zakon o doniranju organa, po kojem se na kraju necemo ni pitati sa bubrezima, jetrom…Ali da se rodi, e to ne moze, ne damo!!!

Leave a Reply