MORT i Ministarstvo prosvjete tvrde da se stari vrtić neće rušiti

Ministarstvo prosvjete koje upravlja parcelom, na kojoj se sada nalazi vrtić u Baru, a u vlaništvu je Vlade, ne namjerava da taj objekat ruši, odnosno da iskoristi mogućnost koju ima na osnovu odobrenja Ministarstva održivog razvoja i turizma, zaključak je njihovog zajedničkog saopštenja.

Oni su reagovali na tekst o primjeni detaljnih urbanističkih planova u Baru koji se tiču gradnje vrtića, zbog čega građani danima protestuju.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma odgovorilo je da je planskim dokumentom DUP Topolica I data mogućnost rušenja i izgradnje stambenog objekta. Međutim, to ne znači i obavezu, jer se podrazumijeva pak da će sami vlasnik parcele odlučiti da li će ili ne iskoristiti datu mogućnost”, navode oni.

Kako su kazali, realizacija plana zavisi od vlasnika parcele.

“U ovom slučaju vlasnik je Vlada Crne Gore, a njome upravlja i korisnik je Ministarstvo prosvjete. Vlasnik parcele u ovom slučaju dakle apsolutno nije obavezan da parcelu privede namjeni ukoliko ne želi, i to je notorna činjenica”, navodi se u reagovanju.

Kako navode, Ministarstvo prosvjete je, sa druge strane, jasno i nedvosmisleno nedavno saopštilo stav da neće biti nikakvog rušenja na navedenoj lokaciji već postojećeg vrtića pored CB Bar.

“Stoga ostaje nejasno šta je navelo predstavnike medija na zaključak da postoje neusaglašenosti među informacijama koje su dobili od dva ministarstva”, navodi se u zajedničkom reagovanju dva ministarstva.

Vijesti su u srijedu objavile da je, iako je Ministarstvo prosvjete nedavno saopštilo da objekat pored CB Bar neće biti srušen zarad ucrtane sedmospratnice, tvrdeći da „neće dozvoliti bilo kakve ‘trampe’ te vrste, te se gradnjom vrtića u dvorištu Gimnazije neće zatvarati bilo koja druga predškolska jedinica, Ministarstvo održivog razvoja to demantovalo.

U odgovorima na pitanja Vijesti iz resora Pavla Radulovića kazali su da su 2009. dali saglasnost na izmjene plana „Topolica I“.

„U tekstualnom dijelu planskog dokumenta navedeno je da je planirano rušenje postojećeg objekta broj E-4 ‘dječiji vrtić’ uz obrazloženje da je u neposrednoj blizini ove lokacije, u okviru istog planskog dokumenta a u zoni G – planirana izgradnja novog objekta dječiji vrtić”, odgovorili su iz MORT-a.

Napomenuli su da Ministarstvo, u postupku davanja mišljenja na planski dokument, „shodno članu 39 derogiranog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, isti šalje organima državne uprave, privrednim društvima i drugim pravnim licima na mišljenje.

Ukoliko se, prema razvojnim planovima Opštine, javi potreba da se neki prostor prenamijeni u odnosu na postojeće korišćenje, isto je moguće ako je usklađeno sa planom šire teritorijalne cjeline.

Dakle, daje se mišljenje na usaglašenost dokumenta sa propisanim standardima i normativima i šalje na mišljenje gore navedenim subjektima“, kazali su iz MORT-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply