Iskoristite sve kapacitete za hitno rješavanje problema u vezi sa gradnjom vrtića

Udruženje Roditelji pisalo je danas predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Bar povodom situacije u vezi sa gradnjom novog objekta javne predškolske ustanove „Vukosava Ivanović“ u Baru, sa zahtjevom i molbom da se iskoriste svi mogući kapaciteti, kojih procjenjujemo da ima u dovoljnoj mjeri, da bi hitno bio riješen aktuelni problem, a skratilo vrijeme čekanja na vrtić.

“Pozivamo Vas da utičete da se uključe svi opštinski i državni organi i institucije, koji mogu da doprinesu da se pronađe nova lokacija za vrtić kako bi konačno roditelji i djeca u Baru mogli da računaju na dovoljan ili približno dovoljan broj prostornih kapaciteta u ovoj javnoj predškolskoj ustanovi. Želimo da vjerujemo da ćete imati sluha za predloge građana koje se odnose na alternativne lokacije za novi objekat, a da ćete zbog potreba djece željeti da date svoj maksimalni doprinos u pronalaženju prihvatljih rješenja. Nije nam namjera, niti imamo adekvatna znanja  da bismo mogli da se bavimo urbanističkim i pitanjima planiranja u opštini Bar ali vjerujemo da kada postoje ovakvi i slični interesi, potrebe i problemi, da se može i mora naći kompromisno rješenje”, piše u dopisu Udruženja.

Podsjećaju da je novi objekat u Baru, na čiji se početak gradnje čeka predugo, od 2014. godine jedan od 7 vrtića koji treba da budu sagrađeni u 4 crnogorske opštine, a zahvaljujući inicijativi preko 6 hiljada građana koji su 2012. godine tražili od Vlade da riješi problem prebukiranosti u dijelu javnih predškolskih ustanova. Nakon tog zahtjeva Vlada je odlučila da se zaduži i obezbijedi novac uz pomoć kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope, ali je taj proces i do sada bio prilično spor posebno u Baru, i bez novonastale situacije. “Za sada su završena samo dva od sedam vrtića, ali to ipak pokazuje i da je bilo mogućnosti da se rokovi ispoštuju”, ukazuju iz Udruženja.

Predjednike Opštine o Skupštine Opštine mole da apeluju da se prestane sa porukama da će promjena lokacije značiti i odlaganje početka gradnje najmanje pet godina ili čak izmještanje projekta u Podgoricu jer je jasno da nijesu tačne, a čak i da jesu vjeruju da bi se moglo pronaći alternativno rješenje jer je poznato da je grad Bar jedan od gradova sa povoljnim terenskim preduslovima za kvalitetno i adekvatno urbanističko planiranje, kako u užem tako i u širem području.

“Ukoliko ima opština koje su kratkom roku uspjele da ustupe zemljište i prateće dozvole za lokacije za vrtiće, sigurni smo da to može da uradi i opština Bar”, poručuju iz Udruženja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply