U Centar do sada primljeno 56 djece sa autizmom

Foto: CDM

Od otvaranja Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević”, 30. marta prošle godine, primljeno je 56 djece sa autizmom, kazala je direktorica ove zdravstvene ustanove Nađa Ševaljević.

“Od početka rada Centra za autizam primljeno je 56 djece sa autizmom, a ima dosta djece koja su na opservaciji, koji možda imaju sedam, 12, 15 godina. To su djeca koja su i ranije dijagnosticirana i sada se ovdje javljaju na pregled”, rekla je Ševaljević.

Ukupno je realizovano 7.000 tretmana, koji uključuju i tretmane psihologa, defektologa, logopedea oligofrenologa, kao i intervencije socijalnog radnika koji prikuplja mjesečne podatke o porodici pacijenta.

“Imamo i usluge fizijatra i dječjih psihijatara, usluge fizikalne terapije, koja se nalazi u drugom dijelu zgrade. Neki pacijenti se prepliću, idu kod logopeda, psihologa, na fizikalnu terapiju, tako da je to, zaista, veliki obim pregleda i intervencija koje se ovdje rade”, pojasnila je Ševaljević.

Prema njenim riječima, ta je populacija veoma osjetljiva.

“Primamo pacijente od rođenja pa do 16. godine. Obično su to neke prve intervencije, na kraju krajeva, radi se o djeci koja su neurološki izmijenjena ili koje ima problem sa motornim razvojem. Takva djeca mogu doći na procjenu ovdje, da vidimo koji je tada trenutni stadijum, na kojem nivou razvoja se nalazi u tom trenutku, a kasnij e to služi za praćenje i razvoj. Tako da nam već od ranog uzrasta dolaze. Veoma često se pacijenti upućuj u iz Dječje bolnice odnosno iz Instituta za bolesti djece. Tu se veoma brzo prepoznaju problemi i onda po potrebi mi možemo da radimo našu procjenu”, pojašnjava Ševaljević.

Ukupno zaposlenih u Centru je 22, a najčešće su logopedske intervencije, mada zavisi i od problema i stepena poremećaja.

“Često imamo poremećaje ponašanja djece, anksiozne poremećaje, poremećaj strepnje, strahova, zaista je nekako teško izdvojiti jedan poremećaj koji je dominantan. Na kraju krajeva, poremećaj kod djece se ne javlja nikad izolovano, već sa sobom povlači mnoge druge probleme”, kazala je Ševaljević, dodajući da dijagnozu autizma daje dječiji psihijatar.

Izvor: Dnevne novine

Leave a Reply