Mještani tvrde da se za nasilje znalo i da je ono prijavljivano

Foto: Ilustracija

Nadležni organi negiraju da je ranije prijavljivano nasilje u porodici sedmogodišnjeg dječaka koji je prije nekoliko dana zadobio više ubodnih rana od noža i za koje se sumnjiči da mu ih je nanijela majka, dok mještani tvrde da je ona mjesecima zlostavljala dijete, i da je nasilje prijavljivano.

Nadležni tvrde da nije prijavljivano nasilje u porodici dječaka koji je izboden nožem

Svi sa kojima je RTV Cetinje razgovarala saglasni su u jednom – majka je, kako tvrde, mjesecima zlostavljala dječaka i to je prijavljivano nadležnim službama.

“Mještani su je prijavili da tuče dijete i dolazili su radnici Centra za socijalni rad iz Bara”, kazala je žena koja živi u mjestu u kojem su dječak i njegova majka nastanjeni, a čiji identitet je poznat redakciji RTV Cetinje.

Direktor Centra za socijalni rad Bar, Slobodan Đonović kazao je da su podaci korisnika povjerljive prirode, te da Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj postupa odgovorno i u skladu sa zakonom.

“U skladu sa članom 150 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (“Službeni list CG” br. 27/13, 1/15, 42/15, 47/15) , sve dobijene informacije u centrima za socijalni rad i drugim ustanovama iz ove oblasti o ličnim i porodičnim prilikama korisnika su povjerljive prirode i kada su u pitanju konkretni korisnici ovakvi podaci se ne smiju iznositi, posebno kada je u pitanju zaštita integriteta maloljetnog djeteta. Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj odgovorno i u skladu sa zakonskim odredbama pristupa svakom zahtjevu institucije ili korisnika uz poštovanje svih predviđenih procedura u radu, bez izuzetka. Lični podaci iznose se samo na zahtjev pravosudnih organa za potrebe određenog postupka te Vam stoga nijesmo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja”, stoji u odgovoru koji je dostavljen RTV Cetinje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanje da li se osumnjičena nalazi na evidenciji bilo kog centra za socijalni rad u Crnoj Gori kao i da li je u bilo kom centru evidentirana prijava njenog nasilja nad maloljetnim djetetom.

Sa druge strane, sagovornica RTV Cetinje tvrdi da je nasilje prijavljeno i cetinjskom Centru za socijalni rad, te da je to učinila direktorica škole koju pohađa dječak.

“Dječak je prije mjesec dana u školu došao sa modricama na licu i pouzdano znam da je direktorica škole obavijestila Centar za socijalni rad na Cetinju. Oni to nijesu prijavili policiji nego su angažovali učitelje iz škole da prate ima li dijete povreda”, priča mještanka.

Navode mještana da je prijavila nasilje majke nad sinom RTV Cetinje pokušala je da provjeri kod direktorice te škole.

“Istraga o ovom slučaju traje i nemam komentar”, kazala je direktorica te škole.

Ministarstvo prosvjete nije odgovorilo na pitanje da li su u saznanju da je uprava škole, kao organ koji je dužan da prijavi svako eventualno postojanju nasilja nad maloljetnim djetetom, to i učinila pred nadležnim institucijama.

Direktor cetinjskog Centra za socijalni rad Dejan Milošević kazao je da se ova porodica ne nalazi na evidenciji tog centra, te da nije evidentirana nijedna prijava nasilja u porodici.

“Porodica ne nalazi se na evidenciji Centra za socijalni rad da ostvaruje bilo koje pravo iz Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i u centru nije evidentirana nijedna prijava nasilja u porodici”, kazao je u srijedu Milošević.

Mještani, pak, kažu da je dječak često dobijao batine i da je uvijek pokušavao da zaštiti majku.

“Kada je jednom došao modar u školu kazao je direktorici da su ga istukli neki dječaci iz Podgorice. On je dijete za poželjeti. Vaspitan, dobar, neće proći pored nekog a da ne kaže dobar dan. Uvijek je, jadničak, pokušavao da zaštiti majku”, ističe mještanka.

Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici propisano je da “posebnu pomoć uživa žrtva koja je dijete, starije lice, lice sa invaliditetom i lice koje nije sposobno da se o sebi stara”.

Članom 9. ovog zakona propisano je da “državni organ, drugi organ, zdravstvena, obrazovna i druga ustanova dužni su da prijave policiji učinjeno nasilje za koje saznaju u vršenju poslova iz svoje nadležnosti, odnosno djelatnosti. Prijavu o učinjenom nasilju dužno je da policiji podnese odgovorno lice u organu ili ustanovi iz stava 1 ovog člana, kao i zdravstveni i socijalni radnik, nastavnik, vaspitač i drugo lice koje sazna za učinjeno nasilje u vršenju svojih poslova”.

Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, prema saznanjima ovog medija, nije prijavljivano nasilje ove majke nad maloljetnim sinom.

Sa pitanjima na koji način će maloljetni dječak biti zaštićen kao žrtva nasilja, te da li postoji odgovornost institucija iz RTV Cetinje obratili su se i Višem državnom tužilaštvu i kancelariji Ombudsmana, ali kako navode do objave ovog teksta nijesu dobili odgovore.

Članom 6. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici propisano je da “u postupcima koji se odnose na zaštitu, organi i ustanove su dužni da postupaju hitno, vodeći računa da su interes i dobrobit žrtve, a naročito ako je žrtva dijete, starije lice, lice sa invaliditetom i lice koje nije sposobno da se o sebi stara, prioritet u tim postupcima”.

Istraga o pokušaju ubistva maloljetnog djeteta je u toku i, prema saznanjima ovog medija, saslušavaju se svi koji su imali saznanja o nasilju u porodici. Mještani koji tvrde da su znali za nasilje kazali su da nijesu uradili ništa jer im je rečeno “da će to završiti socijalni radnici”.

Jedna od organizacija koja se bavi pomoći i podrškom ženama i djeci sa iskustvom nasilja je SOS centar Nikšić, iz kojeg su kazali da nijesu bili u saznanju da je dječak bio izložen nasilju i da su o slučaju saznali iz medija.

SOS telefon Nikšić putem servisa koje vodi za pomoć i podršku ženama i djeci sa iskustvom nasilja, do sada nije bio u saznanju da je mldb dječak iz Rijeke Crnojevića bio izložen bilo kakvom obliku nasilja. Nasilje nad djetetom nije prijavljeno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici.

“O slučaju smo, kao i većina javnosti saznali putem medija, kada se brutalno nasilje već desilo”, kazali su iz SOS Nikšić.

Na pitanje da li su, s obzirom na tvrdnje da su saznanja o nasilju postojala, u ovom slučaju zakazale institucije ili mi kao društvo u cjelini, iz SOS Nikšić ističu da je naš najveći problem što pitanje ko je odgovoran postavljamo tek nakon što se brutalno nasilje dogodi.

“Pojedinci se javljaju sa izjavama da su duži vremenski period znali za nasilje ali izostaju izjave zašto niko od onih koji su znali za nasilje i vidjeli povrede na djetetu nijesi ništa preduzeli. A bili su i zakonski i moralno obavezni. Mi kao društvo u cjelini smo odgovorni. Zajednice su te koje uvijek prve saznaju za nasilje, čuju, vide, naslućuju da se dešava nasilje u porodici. Važno je da imamo svjest o tome, da ukoliko smo u saznanju za nasilje nad djetetom da je naša zakonska obaveza da tu sumnju prijavimo nadležnim institucijama”, ocjenjuju iz SOS Nikšić.

Oni dodaju da su za nasilje odgovorni svi koji su znali da se ono dešava, predstavnici škole, komšije, svi oni koji su imali sumnju da dijete trpi nasilje morali su da to prijave policiji, nadležnom centru za socijalni rad, Nacionalnoj SOS liniji koja je anonimna, besplatna i dostupna 24 časa.

“Međutim, vjerovatno je i u ovom slučaju kao i u drugim slučajevima nasilja u porodici preovladao stav da je to privatna stvar u koju ne treba da se miješamo. Mi kao društvo nijesmo spremni da izađemo iz svoje zone komfora. Smatramo da neko drugi treba da reaguje i time sebe oslobađamo odgovornosti. U ovom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima nasilja u porodici, nema drugih, odgovorni smo svi mi koji imamo sumnju ili znamo da se nasilje dešava. Mi moramo da reagujemo i prijavimo nadležnim insitucijama”, kazali su iz SOS Nikšić.

Prema njihovim riječima, onaj ko je prijavio nasilje ima pravo da zna zašto nadležni nijesu reagovali, a država je obavezna da sankcioniše svakog službenika koji nije preduzeo sve mjere zaštite.

“Nasilje nije privatna stvar, moramo reagovati, to je naša dužnost”, zaključuju oni.

Dječak je operisan u utorak veče i smješten na Odjeljenje intenzivne njege.

“Pacijent je urednih vitalnih parametara, stabilnog psihičkog stanja. Rani postoperativni tok bez komplikacija. Smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja. Sjutra je planiran premeštaj na Odjeljenje dječije hirurgije”, kazao je za RTV Cetinje direktor Insitituta za bolesti djece KCCG dr Saša Radović.

Za nanošenje povreda dječaku osumnjičena je njegova majka kojoj je na teret stavljeno krivično djelo teško ubistvo u pokušaju. Zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke, njoj je u četvrtak određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Ona je, nakon saslušanja pred sudijom za istrage Višeg suda u Podgorici Vladimirom Novovićem, sprovedena u ZIKS.

Majka je pred sudijom negirala da je počinila krivično djelo koje joj je stavljeno na teret. Ona je kazala da se dječak sam povrijedio i da ne zna kako se to dogodilo.

Izvor: RTV Cetinje

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Zašto ustanova socijalnog staranja nije reagovala oduzimanjem djeteta takvoj majci.Uvijek reaguju kad se dese užasne posledice.Moraju da odgovaraju za svoj nerad i neznanje…

  2. Pohapsiti i nastavnike i sve u centru za socijalni rad koji nisu reagovali adekvatno na prijavu zlostavljanja. Osuditi ih kao saucesnike jer to i jesu samim tim sto nisu zastitili dijete od psihopate. Pa kad se jednom osude adekvatno, bez zataskavanja slucaja samim tim se vise nece desavati ovakve stvari! Monstruozno od stane svih. Kako ova nemajke tako institucija koje ne rade svoj posao!

Leave a Reply