Besplatni pregledi trajali nekoliko mjeseci, za djecu sportiste najmanje 20 eura

Kada su prošlog ljeta ministar sporta Nikola Janović i tadašnja direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević dogovorili da će za djecu sportiste omogućiti besplatne ljekarske preglede i time roditelje rasteretiti dodatnih troškova, nisu kazali da je ta olakšica kratkog vijeka. O tome nikada nijesu obavijestili javnost.

Prema sporazumu između Ministarstva sporta (MS) i KC, koji je potpisan u junu 2017. pravo da dobiju besplatan zdravstveni pregled imala su djeca koja su registrovana u klubovima i savezima. Realizacija je počela tri mjeseca kasnije u Institutu za bolesti djece, a u prvoj fazi bilo je izabrano pet sportskih saveza s planom da svakog mjeseca, počev od septembra, bude pregledano po 160 djece.

Tako bi do danas, besplatan pregled dobilo više od 2.400 najmlađih sportista, ali ih je dobilo tek 200.

Iz resora Janovića su tada saopštavali da će roditelji djece koja se bave sportom biti pošteđeni ionako velikih troškova.

“Na taj smo način rasteretili i roditelje, jer cijena tih pregleda dostiže i više od 50 eura, zavisno od ustanove i obima pregleda, što je uz mjesečne članarine u klubovima veliki udar na njihove kućne budžete”, kazali su tada iz Ministarstva.

Obećanja nisu ispunjena, a krajem prošle godine uređen je posljednji besplatni pregled.

Kroz Institut za bolesti djece, gdje su pregledi obavljani, prošlo je 200 sportista do 15 godina starosti.

Iz Ministarstva sporta su Vijestima kazali da su pregledi 200 djece “bili samo uvertira za sistemsko rješavanje tog pitanja” i da je novim Zakonom o sportu, koji je usvojen ljetos, propisano formiranje posebne zdravstvene ustanove u kojoj će se sportistima utvrđivati zdravstvena sposobnost za bavljenje sportom.

Iz Kličničkog centra su pojasnili da su poslije besplatnih pregleda 200 djece utvrdili da nije moguće da oni budu nastavljeni kako je dogovoreno.

“U toku 2017. u Institutu za bolesti djece pregledano je 200 djece prema sporazumu koji je potpisan sa Ministarstvom sporta. Međutim, imajući u vidu da su svi sistematski pregledi, pa i sportista, u nadležnosti domova zdravlja, utvrđeno je da ih nije bilo moguće na ovaj način nastaviti”, naveli su iz KCCG

Sistematski pregledi djece su, kako dodaju, u nadležnosti izabranih pedijatra. U slučaju da postoji sumnja na stanje koje zahtijeva ekspertsko mišljenje, obavljaju se konsultativni pregledi subspecijalista Instituta za bolesti djece.

“Pregledi djece u našoj ustanovi se ne naplaćuju”, kazali su iz KCCG.

U vrijeme potpisivanja sporazuma kojim su najavljeni besplatni pregledi za djecu sportiste, iz budžeta Ministastva sporta je, na zahtjev KC, za intenzivnu jedinicu Instituta za bolesti djece, gdje su obavljani zdravstveni ljekarski pregledi najmlađih sportista, preusmjereno 150.000 eura. Iz KC su Vijestima kazali da je novac potrošen za nabavku monitoringa sa centralnom jedinicom i ventilatora za mehaničku ventilaciju pedijatrijskih pacijenata i novorođenčadi.

To što se pregled plaća ne mora da znači i da najmlađi sportisti dobijaju detaljne pretrage. Iskustva roditelja su različita, a problem je i to što do sada nije definisano kroz koje sve pretrage treba da prođu najmlađi sportisti.

Roditelji djece iz Podgorice kažu da je pregled u Domu zdravlja obuhvata nalaze (urin, krv…), EKG, pritisak, kao i psistematski pregled i košta 20 eura.

Drugi roditelji navode da su privatno plaćali i više, ali da su pregledi bili specijalistički – kardiološki pregled, ergometrija (opterećenje srca)…

Otvaranje posebne ustanove za ljekarske preglede sportista predviđeno je Strategijom razvoja sporta i Srednjoročnim programom rada Vlade od 2018. do 2021.

Kao razlog se navodi da su u oblasti zdravstvene sposobnosti sportista postojali problemi, da pregledi nisu standardizovani i da u velikom broju slučajeva nisu ni rađeni. Dodaje se i da su ljekari koje bi angažovali nacionalni savezi i sportski klubovi, samo “ovjeravali” takmičarske knjižice.

“U takvim slučajevima sportisti su dovođeni u opasnost, jer njihovo zdravstveno stanje nije objektivno procjenjivano”, navodi se, pored ostalog, u Strategiji.

Vrste pregleda za sportiste su definisane Pravilnikom o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista. Važeća verzija Pravilnika je iz 2015, a novi je trebalo da bude usvojen četiri mjeseca od usvajanja Zakona o sportu – što je ovih dana.

Comments

Leave a Reply