Pušenje, alkohola i rizično seksualno ponašanje sve češći zdravstveni rizici kod djece

Foto: Ilustracija

Sve češći zdravstveni rizici kod djece su pušenje, konzumacija alkohola, usvajanje nezdravih prehrambenih navika, uz manjak fizičke aktivnosti kao i rizično seksualno ponašanje, ukazali su iz Instituta za javno zdravlje prema čijim podacima je u Crnoj Gori zabilježeno 262 maloljetničke trudnoće i 26 namjernih abortusa kod djevojaka mlađih od 20 godina.

Na radionici Instituta za javno zdravlje, povodom Svjetskog dana djeteta, specijalista socijalne medicine Verica Osmanović kazala je da u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti kod djece dominiraju bolesti sistema za disanje kao i zarazne i parazitarne bolest.

Istraživanje o rasprostranjenosti upotrebe duvana (GUTS), koje je rađeno među djecom u Crnoj Gori, dobi od 12 do 15 godina, pokazalo je da je 10,8 odsto njih konzumiralo duvanske proizvode i to značajno češće dječaci nego djevojčice.

ESPAD istraživanje među djecom od 16 godina pokazuje da oko 12 odsto njih stalno koristi duvanske proizvode, kao i da je 78 odsto učenika već pilo neko od alkoholnih pića, a osam odsto je već bilo pijano.

“Nacionalno istraživanje o prevalenciji gojaznosti kod djece uzrasta sedam godina pokazalo je da je svaki peti dječak u Crnoj Gori gojazan, kao i svaka deseta djevojčica. Prekomjerna tjelesna masa i gojaznost uz neadekvatnu fizičku aktivnost uzrokuju probleme kao što su: dijabetes, psihološke probleme, neuspjeh u školi i nedostatak samopouzdanja, kao i kardiovaskularne bolesti u kasnijoj životnoj dobi”, istakla je Osmanović.

Ona navodi da je zadatak cijele zajednice, a prvenstveno zdravstvenog sistema da obezbijedi efikasne i kompetentne mjere zaštite zdravlja djece.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply